Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Porzeczkowa chmurka na biszkopcie

Porzeczkowa chmurka na biszkopcie

Malinowa chmurka to już klasyka wypieków, a co powiecie na wersję z porzeczkami? Mi bardzo zasmakowała - połączenie kwaskowych owoców i słodkiej bezy jest rewelacyjne! 

Składniki:

Biszkopt:
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 180g
  • Mąka pszenna - 110g
  • Mąka ziemniaczana - 30g
  • Olej - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Warstwa owocowa:
  • Porzeczki (ja użyłam mrożonych) - 500g
  • Galaretki czerwone - 2 szt - u mnie wiśniowa i truskawkowa
Warstwa śmietanowa:
  • Śmietanka kremówka - 500ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Żelatyna - 1 łyżka
Beza:
  • Białko - 3szt
  • Cukier - 150g
  • Ocet - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Płatki migdałowe - 2 garście

Biszkopt - robiłam na blasze 22x24cm.

Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek.Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Studzimy. 

Biszkopt zdejmujemy z papieru do pieczenia. Wkładamy z powrotem do formy wyłożonej świeżym papierem lub folią aluminiową. 


Beza. 

Na papierze do pieczenia odrysowujemy blachę, w której piekliśmy biszkopt. 

Białka ubijamy. Porcjami dodajemy cukier (następna porcja, gdy poprzednia zupełnie się rozpuści). Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Na dużej blasze układamy papier. Wykładamy bezę. Warto zrobić mniejszy prostokąt niż odrysowany z blachy, bo beza trochę się "rozejdzie". Całość posypujemy płatkami migdałowymi. 

Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach. Suszymy w otwartym piekarniku. 


Warstwa owocowa.

Galaretki przygotowujemy w mniejszej ilości wody. Na 2 galaretki dałam 600ml. Po całkowitym rozpuszczeniu proszku dodajemy porzeczki. Zostawiamy, aż zacznie tężeć. 

Galaretkę z owocami wykładamy na ciasto. Powinna być na tyle gęsta, aby nie spływać bokami. Wstawiamy do lodówki.

 

Masa śmietanowa. 

Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy małą ilością wody (ok 1/4 szklanki) i podgrzewamy, aż się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Ja podgrzewam chwilę w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do śmietany i jeszcze chwilę miksujemy. 

Wykładamy na galaretkę. Od razu na śmietanie układamy ostudzony blat bezowy. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Komentarze

  1. Witam serdecznie ♡
    Bardzo ciekawy przepis, myślę że chmurka smakuje wspaniale :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna chmurka :) wygląda bardzo apetycznie :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam porzeczki w ogródku, więc poczekam na owoce... Na biszkopcie ciasto jest lżejsze niż klasycznie na kruchym. Bardzo udany wypiek, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie wykorzystuję resztki mrożonych porzeczek z ogródka. Już czekam na lato

      Usuń
  4. takie przekładańce to jedne z moich ulubionych ciast

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty