Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zapiekanka z kuskusem i kalafiorem

 

Zdrowa kasza, dużo warzyw i sos serowy czyli wyjątkowo szybki i prosty pomysł na obiad. Zrobicie go w nieco ponad pół godziny.

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza kuskus - 180g
  • Kalafior - 500g
  • Szpinak - 200g (może być mrożony)
  • Olej - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1 szt
  • Szynka - 150g (użyłam ścinków szynek)
  • Ser żółty twardy - 150g
  • Sos serowy w proszku - 1szt
  • Woda - 100ml
  • Jogurt naturalny - 200ml
  • Pieprz, pieprz ziołowy, płatki chilli, zioła prowansalskie

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem - powinien sięgać 1 cm powyżej poziomu kaszy. Po kilku minutach, kiedy ziarenka napęcznieją, kasza jest gotowa.
Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek. Po minucie dodajemy pokrojoną szynkę i cebulę, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak, kalafior pokrojony w drobne różyczki, pieprz, pieprz ziołowy i płatki chilli. Dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. W tym czasie przygotowujemy sos - wodę i jogurt mieszamy z gotowym sosem serowym. Warzywa mieszamy z kaszą, sosem, doprawiamy ziołami prowansalskimi. Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze 5 minut.
Danie zasypujemy startym serem i zapiekamy w 180 stopniach przez 10 minut - ser powinien się lekko zarumienić.
Podajemy od razu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty