Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Kurczak na minie


Bardzo proste danie "zero waste" z lat 90tych. Sos z niedzielnego rosołu z kurczakiem i warzywami. Nazwa pochodzi oczywiście od stanu rozdrobnienia kurczaka ;). Moja mama bardzo często gotowała "kurczaka na minie", gdy byłam dzieckiem. Do dziś smakuje mi niezmiennie!

Składniki:

Pozostałości z rosołu:
  • Kurczak - ok 1 kg (mogą też same udka)
  • Marchew - 1 szt duża lub 2 małe
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1szt
  • Rosół - 2 szklanki
Dodatkowo:
  • Masło - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Śmietanka słodka - 2 łyżki
  • Koperek - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, kwasek cytrynowy (szczypta), cukier

Mięso z kurczaka obieramy i drobno kroimy. Marchew, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę.
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Zalewamy 2 szklankami rosołu i gotujemy. Do gotującego się sosu dodajemy kurczaka, warzywa i śmietankę. Doprawiamy do smaku.
Sos podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, lub kluskami (u mnie z kopytkami).

 

 

Komentarze

  1. Wspaniałe danie. Chętnie zjadła bym.

    OdpowiedzUsuń
  2. I to mi się podoba! Dobrego kurczaka z rosołu nie powinien jeść pies (chociaż mój chętnie by go pożarł) tylko ludzie w takiej pysznej potrawce :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty