Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Flaki cielęce po zamojsku


Flaki po zamojsku różnią się od tradycyjnych dodatkiem pomidorów. Ja lubię flaki ze dość pikantne i ze sporą ilością warzyw.

Składniki:

  • Flaki cielęce blanszowane - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Marchew - 1 szt duża
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pomidory krojone - 400g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 4 szt
  • Liść laurowy - 4 szt
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, ostra, chilli i pieprz do smaku

Flaki płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu wrzenia, odlewamy wodę. Powtarzamy jeszcze raz.
Marchew, pietruszkę, selera i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy. Na oleju smażymy warzywa, aż lekko się zarumienią. Zalewamy wodą i dodajemy obgotowane flaki, pomidory, ziele, liście, gałkę, imbir, pieprz, papryki mielone, sos sojowy i koncentrat.
Gotujemy około godzinę, aż flaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy majeranek. Doprawiam do smaku.
Podajemy z pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty