Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Flaki cielęce po zamojsku


Flaki po zamojsku różnią się od tradycyjnych dodatkiem pomidorów. Ja lubię flaki ze dość pikantne i ze sporą ilością warzyw.

Składniki:

  • Flaki cielęce blanszowane - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Marchew - 1 szt duża
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pomidory krojone - 400g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 4 szt
  • Liść laurowy - 4 szt
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, ostra, chilli i pieprz do smaku

Flaki płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu wrzenia, odlewamy wodę. Powtarzamy jeszcze raz.
Marchew, pietruszkę, selera i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy. Na oleju smażymy warzywa, aż lekko się zarumienią. Zalewamy wodą i dodajemy obgotowane flaki, pomidory, ziele, liście, gałkę, imbir, pieprz, papryki mielone, sos sojowy i koncentrat.
Gotujemy około godzinę, aż flaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy majeranek. Doprawiam do smaku.
Podajemy z pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty