Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Flaki cielęce po zamojsku


Flaki po zamojsku różnią się od tradycyjnych dodatkiem pomidorów. Ja lubię flaki ze dość pikantne i ze sporą ilością warzyw.

Składniki:

  • Flaki cielęce blanszowane - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Marchew - 1 szt duża
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pomidory krojone - 400g
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 4 szt
  • Liść laurowy - 4 szt
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka, ostra, chilli i pieprz do smaku

Flaki płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu wrzenia, odlewamy wodę. Powtarzamy jeszcze raz.
Marchew, pietruszkę, selera i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy. Na oleju smażymy warzywa, aż lekko się zarumienią. Zalewamy wodą i dodajemy obgotowane flaki, pomidory, ziele, liście, gałkę, imbir, pieprz, papryki mielone, sos sojowy i koncentrat.
Gotujemy około godzinę, aż flaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy majeranek. Doprawiam do smaku.
Podajemy z pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty