Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Zapiekanka z kuskusem i kalafiorem

 

Zdrowa kasza, dużo warzyw i sos serowy czyli wyjątkowo szybki i prosty pomysł na obiad. Zrobicie go w nieco ponad pół godziny.

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza kuskus - 180g
  • Kalafior - 500g
  • Szpinak - 200g (może być mrożony)
  • Olej - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1 szt
  • Szynka - 150g (użyłam ścinków szynek)
  • Ser żółty twardy - 150g
  • Sos serowy w proszku - 1szt
  • Woda - 100ml
  • Jogurt naturalny - 200ml
  • Pieprz, pieprz ziołowy, płatki chilli, zioła prowansalskie

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem - powinien sięgać 1 cm powyżej poziomu kaszy. Po kilku minutach, kiedy ziarenka napęcznieją, kasza jest gotowa.
Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek. Po minucie dodajemy pokrojoną szynkę i cebulę, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak, kalafior pokrojony w drobne różyczki, pieprz, pieprz ziołowy i płatki chilli. Dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. W tym czasie przygotowujemy sos - wodę i jogurt mieszamy z gotowym sosem serowym. Warzywa mieszamy z kaszą, sosem, doprawiamy ziołami prowansalskimi. Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze 5 minut.
Danie zasypujemy startym serem i zapiekamy w 180 stopniach przez 10 minut - ser powinien się lekko zarumienić.
Podajemy od razu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty