Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Zapiekanka z kuskusem i kalafiorem
Zdrowa kasza, dużo warzyw i sos serowy czyli wyjątkowo szybki i prosty pomysł na obiad. Zrobicie go w nieco ponad pół godziny.
Składniki na 4 porcje:
- Kasza kuskus - 180g
- Kalafior - 500g
- Szpinak - 200g (może być mrożony)
- Olej - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Cebula - 1 szt
- Szynka - 150g (użyłam ścinków szynek)
- Ser żółty twardy - 150g
- Sos serowy w proszku - 1szt
- Woda - 100ml
- Jogurt naturalny - 200ml
- Pieprz, pieprz ziołowy, płatki chilli, zioła prowansalskie
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem - powinien sięgać 1 cm powyżej
poziomu kaszy. Po kilku minutach, kiedy ziarenka napęcznieją, kasza jest
gotowa.
Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek. Po minucie dodajemy pokrojoną
szynkę i cebulę, smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak, kalafior
pokrojony w drobne różyczki, pieprz, pieprz ziołowy i płatki chilli.
Dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. W tym czasie przygotowujemy sos
- wodę i jogurt mieszamy z gotowym sosem serowym. Warzywa mieszamy z
kaszą, sosem, doprawiamy ziołami prowansalskimi. Mieszamy dokładnie i
dusimy jeszcze 5 minut.
Danie zasypujemy startym serem i zapiekamy w 180 stopniach przez 10 minut - ser powinien się lekko zarumienić.
Podajemy od razu.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
to musi byc pyszne
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń