Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kakaowe kokosanki z wiśniami


Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku kokosanki z dodatkiem kakao. To świetny sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków. 

Składniki na 18 kokosanek:

  • Białka jaj - 2szt (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier - 70g
  • Kokos wiórki - 140g
  • Kakao - 1 łyżka
  • Wiśnie drylowane

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając porcjami cukier. Z ostatnią porcją cukru dodajemy kakao. Na końcu łączymy z wiórkami kokosowymi i mieszamy delikatnie łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżeczką porcje masy i formujemy ciasteczka z wgłębieniem pośrodku. Do każdego wgłębienia wkładamy wiśnię.

 

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Podajemy po ostudzeniu, będą wtedy chrupiące.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty