Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kakaowe kokosanki z wiśniami


Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku kokosanki z dodatkiem kakao. To świetny sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków. 

Składniki na 18 kokosanek:

  • Białka jaj - 2szt (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier - 70g
  • Kokos wiórki - 140g
  • Kakao - 1 łyżka
  • Wiśnie drylowane

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając porcjami cukier. Z ostatnią porcją cukru dodajemy kakao. Na końcu łączymy z wiórkami kokosowymi i mieszamy delikatnie łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżeczką porcje masy i formujemy ciasteczka z wgłębieniem pośrodku. Do każdego wgłębienia wkładamy wiśnię.

 

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Podajemy po ostudzeniu, będą wtedy chrupiące.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty