Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką


Szybki, prosty i przepyszny deser na ciepło. Jabłka, bakalie i chrupiąca kruszonka. Idealny na jesienno-zimowe chłodne wieczory.

Składniki na 4 porcje:

  • Jabłka – 4 duże
  • Żurawina suszona – 1 garść
  • Rodzynki – 1 garść
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Kardamon – ½ łyżeczki
Kruszonka kokosowa:
  • Mąka pszenna – 30g
  • Mąka kokosowa – 30g
  • Masło zimne – 50g
  • Cukier – 50g

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Oprószamy z cynamonem i kardamonem. Układamy w 4 kokilkach. Posypujemy je żurawiną i rodzynkami. 

Kruszonka: 

Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąkami, aż wszystkie składniki się połączą. Kawałki kruszonki układamy na owocach. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut. 

Deser podajemy na gorąco, solo, lub bardziej rozpustnie z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty