Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasteczka kakaowe z orzechami włoskimi


Wyjątkowo kruche ciasteczka z chrupiącymi kawałkami orzechów. Nie są zbyt słodkie, za to mocno kakaowe. Idealne do kawy! 

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Cukier - 60g
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Esencja waniliowa - kilka kropel
  • Kakao - 20g
  • Sól - szczypta
  • Mąka pszenna - 150g
  • Orzechy włoskie - 3 garście

Orzechy miksujemy kilka sekund w rozdrabniaczu, aby uzyskać drobne kawałki. Wysypujemy na talerz.
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, a potem wanilię, sól, kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Z ciasto odrywamy niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego). Formujemy kulkę, kładziemy ją na orzechach i lekko dociskamy. Odwracamy i znów dociskamy. Otrzymujemy ciasteczka obtoczone w kawałkach orzechów.
Ciastka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, ale po ostudzeniu zrobią się twarde i bardzo kruche.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty