Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Nadziewane pierniczki dojrzewające


Kolejny przepis z długo dojrzewającego ciasta piernikowego. Tym razem pierniczki serduszka, nadziewane powidłami śliwkowym, w polewie czekoladowej. Można przygotować na tydzień przed świętami.

Składniki na około 80 pierniczków:

  • Miód - 250g
  • Masło - 150g
  • Mąka - 500g
  • Jajko - 2szt
  • Mleko - 80ml
  • Cukier - 150g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • Powidła śliwkowe - 1 słoik
  • Gotowa polewa czekoladowa - 2 szt (można oczywiście zrobić domową)


Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, aby dobrze się połączyły. Mieszamy drewnianą łyżką. Po ostudzeniu dodajemy mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dość długo na gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia i przykrywamy (ja korzystałam z naczynia żaroodpornego). Wkładam do lodówki na 5-6 tygodni.

Gotowe ciasto dzielimy na 4-6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką. Wycinamy serduszka.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy serduszko. Na nim pół łyżeczki powideł śliwowych. Przykrywamy drugim serduszkiem i palcem lekko dociskamy serce na około.

Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut


Ostudzone pierniczki oblewamy polewą czekoladową. Można to robić na kratce. Polewę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją lub przygotowujemy własną.


Kiedy czekolada zastygnie pierniczki zamykamy w puszce lub pudełku. Za 2-3 dni będą gotowe do jedzenia. Można trzymać je około miesiąca, ale nie ma szans, żeby tyle wytrzymały.


 

 


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty