Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Nadziewane pierniczki dojrzewające


Kolejny przepis z długo dojrzewającego ciasta piernikowego. Tym razem pierniczki serduszka, nadziewane powidłami śliwkowym, w polewie czekoladowej. Można przygotować na tydzień przed świętami.

Składniki na około 80 pierniczków:

  • Miód - 250g
  • Masło - 150g
  • Mąka - 500g
  • Jajko - 2szt
  • Mleko - 80ml
  • Cukier - 150g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • Powidła śliwkowe - 1 słoik
  • Gotowa polewa czekoladowa - 2 szt (można oczywiście zrobić domową)


Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, aby dobrze się połączyły. Mieszamy drewnianą łyżką. Po ostudzeniu dodajemy mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dość długo na gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia i przykrywamy (ja korzystałam z naczynia żaroodpornego). Wkładam do lodówki na 5-6 tygodni.

Gotowe ciasto dzielimy na 4-6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką. Wycinamy serduszka.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy serduszko. Na nim pół łyżeczki powideł śliwowych. Przykrywamy drugim serduszkiem i palcem lekko dociskamy serce na około.

Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut


Ostudzone pierniczki oblewamy polewą czekoladową. Można to robić na kratce. Polewę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją lub przygotowujemy własną.


Kiedy czekolada zastygnie pierniczki zamykamy w puszce lub pudełku. Za 2-3 dni będą gotowe do jedzenia. Można trzymać je około miesiąca, ale nie ma szans, żeby tyle wytrzymały.


 

 


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty