Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Nadziewane pierniczki dojrzewające


Kolejny przepis z długo dojrzewającego ciasta piernikowego. Tym razem pierniczki serduszka, nadziewane powidłami śliwkowym, w polewie czekoladowej. Można przygotować na tydzień przed świętami.

Składniki na około 80 pierniczków:

  • Miód - 250g
  • Masło - 150g
  • Mąka - 500g
  • Jajko - 2szt
  • Mleko - 80ml
  • Cukier - 150g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • Powidła śliwkowe - 1 słoik
  • Gotowa polewa czekoladowa - 2 szt (można oczywiście zrobić domową)


Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, aby dobrze się połączyły. Mieszamy drewnianą łyżką. Po ostudzeniu dodajemy mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dość długo na gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia i przykrywamy (ja korzystałam z naczynia żaroodpornego). Wkładam do lodówki na 5-6 tygodni.

Gotowe ciasto dzielimy na 4-6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką. Wycinamy serduszka.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy serduszko. Na nim pół łyżeczki powideł śliwowych. Przykrywamy drugim serduszkiem i palcem lekko dociskamy serce na około.

Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut


Ostudzone pierniczki oblewamy polewą czekoladową. Można to robić na kratce. Polewę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją lub przygotowujemy własną.


Kiedy czekolada zastygnie pierniczki zamykamy w puszce lub pudełku. Za 2-3 dni będą gotowe do jedzenia. Można trzymać je około miesiąca, ale nie ma szans, żeby tyle wytrzymały.


 

 


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty