Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Nadziewane pierniczki dojrzewające
Kolejny przepis z długo dojrzewającego ciasta piernikowego. Tym razem pierniczki serduszka, nadziewane powidłami śliwkowym, w polewie czekoladowej. Można przygotować na tydzień przed świętami.
Składniki na około 80 pierniczków:
- Miód - 250g
- Masło - 150g
- Mąka - 500g
- Jajko - 2szt
- Mleko - 80ml
- Cukier - 150g
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Przyprawa do piernika - 2 łyżki
Dodatkowo:
- Powidła śliwkowe - 1 słoik
- Gotowa polewa czekoladowa - 2 szt (można oczywiście zrobić domową)
Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, aby dobrze się połączyły.
Mieszamy drewnianą łyżką. Po ostudzeniu dodajemy mąkę, jajko, mleko,
proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dość
długo na gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia i przykrywamy
(ja korzystałam z naczynia żaroodpornego). Wkładam do lodówki na 5-6
tygodni.
Gotowe ciasto dzielimy na 4-6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką. Wycinamy serduszka.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy serduszko. Na nim pół
łyżeczki powideł śliwowych. Przykrywamy drugim serduszkiem i palcem
lekko dociskamy serce na około.
Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut
Ostudzone pierniczki oblewamy polewą czekoladową. Można to robić na kratce. Polewę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją lub przygotowujemy własną.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Pyszności!
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńIdealne na święta 😊
OdpowiedzUsuńIdealne, ale niestety nie dotrwały ;)
Usuń