Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Pasztet myśliwski z dzika z grzybami
Niebywale pyszna klasyka - pieczony pasztet z dziczyzny z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Idealny do podania na chlebie, lub w kawałkach jako przekąska.
Składniki:
- Mięso z dzika - 1 kg (u mnie łopatka)
- Wątróbka - 300g
- Słonina - 100g
- Grzyby leśne suszone - 20g
- Ziele angielskie - 5szt
- Liść laurowy - 5sz
- Jałowiec - 5szt
- Marchew - 1szt
- Pietruszka - 1szt
- Seler - 1/4 szt
- Cebula - 2szt
- Jajka - 2szt
- Kajzerka czerstwa - 2szt
- Sól, pieprz, imbir mielony, gałka muszkatołowa
Grzyby suszone namaczamy na kilka godzin przed przygotowaniem pasztetu. Po namoczeniu, odciskamy z nadmiaru wody.
Słoninę kroimy w kostkę. Podgrzewamy chwilę, aż zacznie się topić.
Dodajemy mięso z dzika pokrojone na kawałki. Od razu dodajemy też liście
laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz pokrojone w kawałki
pietruszkę, marchew, selera i cebule. Razem, pod przykryciem, nie
średnim ogniu smażymy przez 80 minut. Po tym czasie dodajemy wątróbkę i
smażymy jeszcze 15 minut. Wyciągamy mięso, grzyby i warzywa. Do
pozostałego na patelni tłuszczu wkładamy kajzerki, aby namokły.
Grzyby kroimy w kostkę i odkładamy.
Mięso razem z warzywami i namoczonymi bułkami mielimy w maszynce dwa
razy. Do masy dolewamy tłuszcz z patelni (bez liści i kulek), dodajemy
pokrojone grzyby i doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Dokładnie
mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy.
Na końcu dodajemy jajka. Mieszamy.
Pasztet przekładamy do blachy keksowej. Ja wyłożyłam ją papierem do
pieczenia, ale można także nasmarować ją tłuszczem i obsypać bułką
tartą.
Pasztet pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Po 30-40 minutach można
przykryć go papierem do pieczenia lub pergaminem, aby się nie spiekł.
Po ostudzeniu pasztet wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc - wtedy jest idealny.
Ten pasztet jest dość twardy, łatwy do krojenia, ale niezbyt smarowny.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
uwielbiam domowe pasztety Twój wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń