Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pasztet myśliwski z dzika z grzybami


Niebywale pyszna klasyka - pieczony pasztet z dziczyzny z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Idealny do podania na chlebie, lub w kawałkach jako przekąska.

Składniki:

  • Mięso z dzika - 1 kg (u mnie łopatka)
  • Wątróbka - 300g
  • Słonina - 100g
  • Grzyby leśne suszone - 20g
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Liść laurowy - 5sz
  • Jałowiec - 5szt
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Cebula - 2szt
  • Jajka - 2szt
  • Kajzerka czerstwa - 2szt
  • Sól, pieprz, imbir mielony, gałka muszkatołowa

Grzyby suszone namaczamy na kilka godzin przed przygotowaniem pasztetu. Po namoczeniu, odciskamy z nadmiaru wody.
Słoninę kroimy w kostkę. Podgrzewamy chwilę, aż zacznie się topić. Dodajemy mięso z dzika pokrojone na kawałki. Od razu dodajemy też liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz pokrojone w kawałki pietruszkę, marchew, selera i cebule. Razem, pod przykryciem, nie średnim ogniu smażymy przez 80 minut. Po tym czasie dodajemy wątróbkę i smażymy jeszcze 15 minut. Wyciągamy mięso, grzyby i warzywa. Do pozostałego na patelni tłuszczu wkładamy kajzerki, aby namokły.
Grzyby kroimy w kostkę i odkładamy.
Mięso razem z warzywami i namoczonymi bułkami mielimy w maszynce dwa razy. Do masy dolewamy tłuszcz z patelni (bez liści i kulek), dodajemy pokrojone grzyby i doprawiamy solą, pieprzem, gałką i imbirem. Dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy.
Na końcu dodajemy jajka. Mieszamy.


Pasztet przekładamy do blachy keksowej. Ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia, ale można także nasmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Pasztet pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Po 30-40 minutach można przykryć go papierem do pieczenia lub pergaminem, aby się nie spiekł.


Po ostudzeniu pasztet wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc - wtedy jest idealny.
Ten pasztet jest dość twardy, łatwy do krojenia, ale niezbyt smarowny.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty