Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pasta z makreli i sera feta


Pasta kanapkowa z makreli, ale z nietypowym dodatkiem - serem feta. Prosta, pyszna idealna na śniadanie!

Składniki:

  • Makrela w pomidorach - 1 puszka (ok 170g)
  • Ser feta - 70g
  • Ogórek konserwowy - 2szt
  • Papryka konserwowa - 2 plastry
  • Oliwki czarne - 20szt
  • Pieprz i papryka ostra mielona do smaku

Makrelę razem z sosem i serem feta ugniatamy widelcem. Ogórki, paprykę i oliwki kroimy drobno, mieszamy z rybą. Całość doprawiamy pieprzem i ostrą papryką.
Pastę polecam przygotować wieczorem, bo po przegryzieniu jest zdecydowanie lepsza.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty