Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kopytka z warzywami i mozzarellą


Świetny sposób na wykorzystanie klusek - kopytek czy śląskich. Zapieczone z warzywami i serem mozzarella są nietypowym, ale przepysznym daniem.

Składniki na 4 porcje:

  • Kopytka (lub śląskie) ugotowane - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebula - 2 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka żółta - 2szt
  • Por - 1/2 szt
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Seler naciowy - 2 łodygi
  • Brokuł - 1/2 szt
  • Pomidory suszone płatki - 1 garść
  • Przyprawy:
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, chilli
  • Mozzarella - 1 szt (125g)

Danie najlepiej wykonać w garnku lub na patelni przeznaczonej do piekarnika.

Brokuła dzielimy na różyczki. Pozostałe warzywa kroimy dowolnie.
Na oleju smażymy cebulę przez 2-3 minuty, dodajemy czosnek a po kolejnych dwóch minutach pozostałe warzywa i przyprawy. Pod przykryciem, na średnim ogniu smażymy kilka minut, aż brokuł będzie lekko miękki.
Dodajemy kopytka i smażymy jeszcze minutę.
Zdejmujemy z ognia i posypujemy całość kawałkami sera mozzarella. Zapiekamy w 180 stopniach z termoobiegiem lub grillem, aż ser się roztopi - wystarczy 8-10 minut.
Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty