Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kopytka z warzywami i mozzarellą


Świetny sposób na wykorzystanie klusek - kopytek czy śląskich. Zapieczone z warzywami i serem mozzarella są nietypowym, ale przepysznym daniem.

Składniki na 4 porcje:

  • Kopytka (lub śląskie) ugotowane - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebula - 2 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka żółta - 2szt
  • Por - 1/2 szt
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Seler naciowy - 2 łodygi
  • Brokuł - 1/2 szt
  • Pomidory suszone płatki - 1 garść
  • Przyprawy:
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, chilli
  • Mozzarella - 1 szt (125g)

Danie najlepiej wykonać w garnku lub na patelni przeznaczonej do piekarnika.

Brokuła dzielimy na różyczki. Pozostałe warzywa kroimy dowolnie.
Na oleju smażymy cebulę przez 2-3 minuty, dodajemy czosnek a po kolejnych dwóch minutach pozostałe warzywa i przyprawy. Pod przykryciem, na średnim ogniu smażymy kilka minut, aż brokuł będzie lekko miękki.
Dodajemy kopytka i smażymy jeszcze minutę.
Zdejmujemy z ognia i posypujemy całość kawałkami sera mozzarella. Zapiekamy w 180 stopniach z termoobiegiem lub grillem, aż ser się roztopi - wystarczy 8-10 minut.
Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty