Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kopytka z warzywami i mozzarellą


Świetny sposób na wykorzystanie klusek - kopytek czy śląskich. Zapieczone z warzywami i serem mozzarella są nietypowym, ale przepysznym daniem.

Składniki na 4 porcje:

  • Kopytka (lub śląskie) ugotowane - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Cebula - 2 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka żółta - 2szt
  • Por - 1/2 szt
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Seler naciowy - 2 łodygi
  • Brokuł - 1/2 szt
  • Pomidory suszone płatki - 1 garść
  • Przyprawy:
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, chilli
  • Mozzarella - 1 szt (125g)

Danie najlepiej wykonać w garnku lub na patelni przeznaczonej do piekarnika.

Brokuła dzielimy na różyczki. Pozostałe warzywa kroimy dowolnie.
Na oleju smażymy cebulę przez 2-3 minuty, dodajemy czosnek a po kolejnych dwóch minutach pozostałe warzywa i przyprawy. Pod przykryciem, na średnim ogniu smażymy kilka minut, aż brokuł będzie lekko miękki.
Dodajemy kopytka i smażymy jeszcze minutę.
Zdejmujemy z ognia i posypujemy całość kawałkami sera mozzarella. Zapiekamy w 180 stopniach z termoobiegiem lub grillem, aż ser się roztopi - wystarczy 8-10 minut.
Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty