Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Żeberka pieczone w piwie, miodzie i musztardzie


Żeberka w rękawie z marynacie piwnej z pysznymi dodatkami. Kruche, soczyste i miękkie, bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • Żeberka - około 1,5kg
  • Cebula - 2 szt
Marynata:
  • Olej - 1 łyżka
  • Piwo jasne - 100ml (u mnie goryczkowa IPA)
  • Miód - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Przyprawy mielone:
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki

Żeberka najlepiej zamarynować dzień przed ich pieczeniem.
 

Marynata:
Czosnek, ziele angielskie i gorczycę ucieramy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy.
Żeberka kroimy i zalewamy marynatą. Zostawiamy na całą noc w lodówce, wyciągamy na godzinę przed pieczeniem.
 

Do rękawa do pieczenia wkładamy żeberka wraz z całą marynatą oraz 2 cebule pokrojone w ćwiartki. Rękaw zawiązujemy z obu stron i nakłuwamy od góry.
Pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut. Na ostatnie 15-20 minut rękaw rozcinamy, aby mięso przypiekło się ładnie od góry.
Żeberka świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami z tego przepisu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty