Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Żeberka pieczone w piwie, miodzie i musztardzie


Żeberka w rękawie z marynacie piwnej z pysznymi dodatkami. Kruche, soczyste i miękkie, bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • Żeberka - około 1,5kg
  • Cebula - 2 szt
Marynata:
  • Olej - 1 łyżka
  • Piwo jasne - 100ml (u mnie goryczkowa IPA)
  • Miód - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Przyprawy mielone:
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki

Żeberka najlepiej zamarynować dzień przed ich pieczeniem.
 

Marynata:
Czosnek, ziele angielskie i gorczycę ucieramy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy.
Żeberka kroimy i zalewamy marynatą. Zostawiamy na całą noc w lodówce, wyciągamy na godzinę przed pieczeniem.
 

Do rękawa do pieczenia wkładamy żeberka wraz z całą marynatą oraz 2 cebule pokrojone w ćwiartki. Rękaw zawiązujemy z obu stron i nakłuwamy od góry.
Pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut. Na ostatnie 15-20 minut rękaw rozcinamy, aby mięso przypiekło się ładnie od góry.
Żeberka świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami z tego przepisu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty