Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Żeberka pieczone w piwie, miodzie i musztardzie


Żeberka w rękawie z marynacie piwnej z pysznymi dodatkami. Kruche, soczyste i miękkie, bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • Żeberka - około 1,5kg
  • Cebula - 2 szt
Marynata:
  • Olej - 1 łyżka
  • Piwo jasne - 100ml (u mnie goryczkowa IPA)
  • Miód - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Przyprawy mielone:
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki

Żeberka najlepiej zamarynować dzień przed ich pieczeniem.
 

Marynata:
Czosnek, ziele angielskie i gorczycę ucieramy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy.
Żeberka kroimy i zalewamy marynatą. Zostawiamy na całą noc w lodówce, wyciągamy na godzinę przed pieczeniem.
 

Do rękawa do pieczenia wkładamy żeberka wraz z całą marynatą oraz 2 cebule pokrojone w ćwiartki. Rękaw zawiązujemy z obu stron i nakłuwamy od góry.
Pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut. Na ostatnie 15-20 minut rękaw rozcinamy, aby mięso przypiekło się ładnie od góry.
Żeberka świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami z tego przepisu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty