Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym

Puszyste bułeczki drożdżowe z nadzieniem z masła, pieczonego czosnku i sera żółtego, posypane siemieniem lnianym. Pyszne i bardzo aromatyczne. Idealny dodatek do zup-kremów lub jako samodzielna przekąska.

Składniki na 4 duże bułki:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Woda ciepła - 120ml
  • Mleko ciepłe - 140ml
  • Drożdże świeże - 20g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 3 łyżki
  • Jajko - 1 szt do posmarowania
  • Siemię lniane do posypania
Masło czosnkowe:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 40g
  • Czosnek - 1 główka
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka mielona - 1 łyżeczka
  • Ser tarty twardy - 80g

Na początku pieczony czosnek.
Używamy całej główki czosnku, bez obierania. Obcinamy jedynie górę, aby pokazały się ząbki. Smarujemy główkę olejem i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Kiedy lekko się ostudzi wyciskamy miękkie ząbki.
Czosnek mieszamy z ciepłym masłem i papryką. Odstawiamy.


Teraz ciasto.
Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy niezbyt cienko (na około 8mm), na kształt kwadratu. Smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy tartym serem.


Boki ciasta składamy na środek - farsz pozostaje w środku. Lekko wałkujemy. Kroimy na 3 paski, jak na zdjęciu.


Zaplatamy warkocz.


Górę i dół warkocza zakładamy pod spód, tworząc bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym.




Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Bułeczki są pyszne na ciepło i na zimno.
 
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty