Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym
Puszyste bułeczki drożdżowe z nadzieniem z masła, pieczonego czosnku i sera żółtego, posypane siemieniem lnianym. Pyszne i bardzo aromatyczne. Idealny dodatek do zup-kremów lub jako samodzielna przekąska.
Składniki na 4 duże bułki:
- Mąka pszenna - 500g
- Woda ciepła - 120ml
- Mleko ciepłe - 140ml
- Drożdże świeże - 20g
- Jajko - 1szt
- Cukier - 2 łyżeczki
- Sól - 1 łyżeczka
- Olej - 3 łyżki
- Jajko - 1 szt do posmarowania
- Siemię lniane do posypania
- Masło w temperaturze pokojowej - 40g
- Czosnek - 1 główka
- Olej - 1 łyżeczka
- Papryka mielona - 1 łyżeczka
- Ser tarty twardy - 80g
Na początku pieczony czosnek.
Używamy całej główki czosnku, bez obierania. Obcinamy jedynie górę, aby
pokazały się ząbki. Smarujemy główkę olejem i zawijamy szczelnie w folię
aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Kiedy lekko
się ostudzi wyciskamy miękkie ząbki.
Czosnek mieszamy z ciepłym masłem i papryką. Odstawiamy.
Teraz ciasto.
Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką
cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu.
Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto
zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w
ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy niezbyt
cienko (na około 8mm), na kształt kwadratu. Smarujemy masłem czosnkowym i
posypujemy tartym serem.
Boki ciasta składamy na środek - farsz pozostaje w środku. Lekko wałkujemy. Kroimy na 3 paski, jak na zdjęciu.
Zaplatamy warkocz.
Górę i dół warkocza zakładamy pod spód, tworząc bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Bułeczki są pyszne na ciepło i na zimno.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz