Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym

Puszyste bułeczki drożdżowe z nadzieniem z masła, pieczonego czosnku i sera żółtego, posypane siemieniem lnianym. Pyszne i bardzo aromatyczne. Idealny dodatek do zup-kremów lub jako samodzielna przekąska.

Składniki na 4 duże bułki:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Woda ciepła - 120ml
  • Mleko ciepłe - 140ml
  • Drożdże świeże - 20g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 3 łyżki
  • Jajko - 1 szt do posmarowania
  • Siemię lniane do posypania
Masło czosnkowe:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 40g
  • Czosnek - 1 główka
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Papryka mielona - 1 łyżeczka
  • Ser tarty twardy - 80g

Na początku pieczony czosnek.
Używamy całej główki czosnku, bez obierania. Obcinamy jedynie górę, aby pokazały się ząbki. Smarujemy główkę olejem i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Kiedy lekko się ostudzi wyciskamy miękkie ząbki.
Czosnek mieszamy z ciepłym masłem i papryką. Odstawiamy.


Teraz ciasto.
Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy niezbyt cienko (na około 8mm), na kształt kwadratu. Smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy tartym serem.


Boki ciasta składamy na środek - farsz pozostaje w środku. Lekko wałkujemy. Kroimy na 3 paski, jak na zdjęciu.


Zaplatamy warkocz.


Górę i dół warkocza zakładamy pod spód, tworząc bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym.




Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Bułeczki są pyszne na ciepło i na zimno.
 
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty