Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Dyniowe cynamonki z sosem waniliowym

Puszyste, aromatyczne cynamonki dyniowe z sosem waniliowym jak z Cinnabon! To idealny deser na zimowe dni.

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 650g
  • Mleko - 200ml
  • Drożdże - 25g
  • Cukier - 50g
  • Sól - szczypta
  • Jajko - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 70g
  • Puree z dyni - 200g
  • Jajko - 1 do posmarowania
Nadzienie:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 70g
  • Cynamon - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Cukier - 120g
Sos waniliowy:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 60g
  • Cukier - 120g
  • Serek do smarowania śmietankowy - 150g
  • Mleko - 2-3 łyżki

Ciasto:
Mleko mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie, podsypując mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 8mm i kształt prostokąta.
Całość smarujemy 70g masła i posypujemy mieszanką cukru, cukru waniliowego i cynamonu.
Ciasto rolujemy ciasno i kroimy na plasterki. Mi wyszły 22 plasterki.


Cynamonki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dość luźno, bo jeszcze urosną. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Sos:
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy porcjami serek cały czas miksując. Na końcu dodajemy mleko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Ważne, aby ten sos podawać na ciepło!

Jeśli podajecie cynamonki od razu po upieczeniu można posmarować je sosem. Jeśli bułeczki są już zimne, najlepiej posmarować je sosem i podgrzać minutę w mikrofali. Sos pięknie się rozpuści!


 
 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty