Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Dyniowe cynamonki z sosem waniliowym

Puszyste, aromatyczne cynamonki dyniowe z sosem waniliowym jak z Cinnabon! To idealny deser na zimowe dni.

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 650g
  • Mleko - 200ml
  • Drożdże - 25g
  • Cukier - 50g
  • Sól - szczypta
  • Jajko - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 70g
  • Puree z dyni - 200g
  • Jajko - 1 do posmarowania
Nadzienie:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 70g
  • Cynamon - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Cukier - 120g
Sos waniliowy:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 60g
  • Cukier - 120g
  • Serek do smarowania śmietankowy - 150g
  • Mleko - 2-3 łyżki

Ciasto:
Mleko mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie, podsypując mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 8mm i kształt prostokąta.
Całość smarujemy 70g masła i posypujemy mieszanką cukru, cukru waniliowego i cynamonu.
Ciasto rolujemy ciasno i kroimy na plasterki. Mi wyszły 22 plasterki.


Cynamonki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dość luźno, bo jeszcze urosną. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Sos:
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy porcjami serek cały czas miksując. Na końcu dodajemy mleko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Ważne, aby ten sos podawać na ciepło!

Jeśli podajecie cynamonki od razu po upieczeniu można posmarować je sosem. Jeśli bułeczki są już zimne, najlepiej posmarować je sosem i podgrzać minutę w mikrofali. Sos pięknie się rozpuści!


 
 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty