Puszyste, aromatyczne cynamonki dyniowe z sosem waniliowym jak z Cinnabon! To idealny deser na zimowe dni.
Ciasto:
- Mąka pszenna - 650g
- Mleko - 200ml
- Drożdże - 25g
- Cukier - 50g
- Sól - szczypta
- Jajko - 2szt
- Masło w temperaturze pokojowej - 70g
- Puree z dyni - 200g
- Jajko - 1 do posmarowania
Nadzienie:
- Masło w temperaturze pokojowej - 70g
- Cynamon - 2 łyżki
- Cukier waniliowy - 2 łyżki
- Cukier - 120g
Sos waniliowy:
- Masło w temperaturze pokojowej - 60g
- Cukier - 120g
- Serek do smarowania śmietankowy - 150g
- Mleko - 2-3 łyżki
Ciasto:
Mleko mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na
10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi
składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką
bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie, podsypując mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 8mm i kształt prostokąta.
Całość smarujemy 70g masła i posypujemy mieszanką cukru, cukru waniliowego i cynamonu.
Ciasto rolujemy ciasno i kroimy na plasterki. Mi wyszły 22 plasterki.

Cynamonki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, dość luźno, bo jeszcze urosną. Całość smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Sos:
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy porcjami serek
cały czas miksując. Na końcu dodajemy mleko, aby uzyskać odpowiednią
konsystencję.
Ważne, aby ten sos podawać na ciepło!
Jeśli podajecie cynamonki od razu po upieczeniu można posmarować je
sosem. Jeśli bułeczki są już zimne, najlepiej posmarować je sosem i
podgrzać minutę w mikrofali. Sos pięknie się rozpuści!
Piękne, żółciutkie :). I one czekają do dodania do mojej korzennej akcji :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń