Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Makaron z dynią i pesto


Pyszne i bardzo proste jesienne danie. Makaron z dynią i kremowym sosem z pesto i mascarpone. Ma przepiękny kolor i smakuje wyśmienicie!

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki (u mnie paprykowy) - 200g. Użyłam makaronu paprykowego od Nudli Śląskich, który ma piękny kolor idealnie pasujący do dyni
  • Dynia - 1kg (waga przed obraniem)
  • Olej - 2 łyżki
  • Pesto z suszonych pomidorów - 100g
  • Ser mascarpone - 80g
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku
  • Ser tarty dojrzewający (typu parmezan lub grana padano) - 40g

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dynię obieramy, pozbywamy się pestek. Kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko zmięknie. Dodajemy pesto, mascarpone, pieprz i zioła prowansalskie. Dusimy razem jeszcze kilka minut. Dodajemy makaron i delikatnie mieszamy. Dusimy razem jeszcze minutę. W razie potrzeby doprawiamy.
Przed podaniem posypujemy startym serem.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty