Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Makaron z dynią i pesto


Pyszne i bardzo proste jesienne danie. Makaron z dynią i kremowym sosem z pesto i mascarpone. Ma przepiękny kolor i smakuje wyśmienicie!

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki (u mnie paprykowy) - 200g. Użyłam makaronu paprykowego od Nudli Śląskich, który ma piękny kolor idealnie pasujący do dyni
  • Dynia - 1kg (waga przed obraniem)
  • Olej - 2 łyżki
  • Pesto z suszonych pomidorów - 100g
  • Ser mascarpone - 80g
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku
  • Ser tarty dojrzewający (typu parmezan lub grana padano) - 40g

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dynię obieramy, pozbywamy się pestek. Kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko zmięknie. Dodajemy pesto, mascarpone, pieprz i zioła prowansalskie. Dusimy razem jeszcze kilka minut. Dodajemy makaron i delikatnie mieszamy. Dusimy razem jeszcze minutę. W razie potrzeby doprawiamy.
Przed podaniem posypujemy startym serem.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty