Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem

 

Sałatka sprawdzi się świetnie na imprezę lub pudełkowe śniadanie do pracy. Jest konkretna, pożywna i bardzo kolorowa.

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron (u mnie łazanki) - 100g
  • Wędzona pierś kurczaka -200g
  • Por - 1/2 szt
  • Papryka zielona - 1szt
  • Fasola konserwowa czerwona - 60g
  • Kukurydza konserwowa - 70g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Przyprawa meksykańska (u mnie do burrito) - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, paprykę w niedużą kostkę. Pora kroimy w pasterki i wrzucamy do gotującej się wody na minutę, potem odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Łączymy makaron z kurczakiem i warzywami.
Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawą meksykańską. Dodajemy do sałatki. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia.

 

 

 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty