Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Piernik dojrzewający z ptasim mleczkiem
Początek listopada to idealna pora na rozpoczęcie prac nad świątecznym piernikiem. Ciasto powinno dojrzewać 6 tygodni, więc gotowe będzie akurat na Święta. W tym roku przygotowałam wersję z powidłami śliwkowymi i słodkim, rozpływającym się w ustach ptasim mleczkiem.
Składniki (blacha 25x35cm):
- Miód - 125g
- Masło - 75g
- Mąka pszenna - 250g
- Jajko - 1szt
- Mleko - 40ml
- Cukier - 75g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Przyprawa do piernika - 1 łyżka
- Śmietanka 36% - 500ml
- Galaretka przezroczysta (u mnie winogronowa) - 2szt
- Woda - 500ml
- Powidła śliwkowe - 1/2 słoika
Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, aby dobrze się
połączyły. Mieszamy drewnianą łyżką. Studzimy. Dodajemy mąkę, jajko,
mleko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy
dość długo na gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia i
przykrywamy (ja korzystałam z naczynia żaroodpornego). Wkładam do
lodówki na 5-6 tygodni.
Na 4 dni przed świętami bierzemy się za pieczenie.
Ciasto przedkładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Ciasto będzie teraz elastyczne i trochę gumiaste.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut (góra-dół).
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smarujemy powidłami. Zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na 3 dni.
Ptasie mleczko:
Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy
i powoli dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Kiedy będzie już gęstnieć
wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia piernik jest gotowy - piękny i przepyszny!
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Uwielbiam piernik staropolski ❤️ a wersja z ptasim mleczkiem bardzo mi się podoba 😊
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńBardzo apetycznie wygląda. Nigdy nie jadłam piernika z pianką :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Pianka jest bardzo słodka, ale do piernika pasuje idealnie
Usuń