Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Piernik dojrzewający z ptasim mleczkiem



Początek listopada to idealna pora na rozpoczęcie prac nad świątecznym piernikiem. Ciasto powinno dojrzewać 6 tygodni, więc gotowe będzie akurat na Święta. W tym roku przygotowałam wersję z powidłami śliwkowymi i słodkim, rozpływającym się w ustach ptasim mleczkiem.

Składniki (blacha 25x35cm):

Piernik dojrzewający:
  • Miód - 125g
  • Masło - 75g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 40ml
  • Cukier - 75g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżka
Ptasie mleczko:
  • Śmietanka 36% - 500ml
  • Galaretka przezroczysta (u mnie winogronowa) - 2szt
  • Woda - 500ml
Dodatkowo:
  • Powidła śliwkowe - 1/2 słoika

 

Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, aby dobrze się połączyły. Mieszamy drewnianą łyżką. Studzimy. Dodajemy mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dość długo na gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia i przykrywamy (ja korzystałam z naczynia żaroodpornego). Wkładam do lodówki na 5-6 tygodni.

Na 4 dni przed świętami bierzemy się za pieczenie.
Ciasto przedkładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Ciasto będzie teraz elastyczne i trochę gumiaste.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut (góra-dół).

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smarujemy powidłami. Zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na 3 dni.

Ptasie mleczko:
Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy i powoli dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Kiedy będzie już gęstnieć wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia piernik jest gotowy - piękny i przepyszny!


Komentarze

  1. Uwielbiam piernik staropolski ❤️ a wersja z ptasim mleczkiem bardzo mi się podoba 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda. Nigdy nie jadłam piernika z pianką :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Pianka jest bardzo słodka, ale do piernika pasuje idealnie

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty