Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Piernik dojrzewający z ptasim mleczkiem



Początek listopada to idealna pora na rozpoczęcie prac nad świątecznym piernikiem. Ciasto powinno dojrzewać 6 tygodni, więc gotowe będzie akurat na Święta. W tym roku przygotowałam wersję z powidłami śliwkowymi i słodkim, rozpływającym się w ustach ptasim mleczkiem.

Składniki (blacha 25x35cm):

Piernik dojrzewający:
  • Miód - 125g
  • Masło - 75g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 40ml
  • Cukier - 75g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżka
Ptasie mleczko:
  • Śmietanka 36% - 500ml
  • Galaretka przezroczysta (u mnie winogronowa) - 2szt
  • Woda - 500ml
Dodatkowo:
  • Powidła śliwkowe - 1/2 słoika

 

Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, aby dobrze się połączyły. Mieszamy drewnianą łyżką. Studzimy. Dodajemy mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dość długo na gładką masę. Przekładamy do szklanego naczynia i przykrywamy (ja korzystałam z naczynia żaroodpornego). Wkładam do lodówki na 5-6 tygodni.

Na 4 dni przed świętami bierzemy się za pieczenie.
Ciasto przedkładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Ciasto będzie teraz elastyczne i trochę gumiaste.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut (góra-dół).

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smarujemy powidłami. Zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na 3 dni.

Ptasie mleczko:
Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy i powoli dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Kiedy będzie już gęstnieć wylewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia piernik jest gotowy - piękny i przepyszny!


Komentarze

  1. Uwielbiam piernik staropolski ❤️ a wersja z ptasim mleczkiem bardzo mi się podoba 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda. Nigdy nie jadłam piernika z pianką :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Pianka jest bardzo słodka, ale do piernika pasuje idealnie

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty