Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Smażony makaron z tofu


Smażony makaron chow mein z warzywami i marynowanym tofu - pyszne i proste danie pełne orientalnych smaków.

Składniki:

Marynowane tofu:
  • Tofu naturalne - 300g
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki

  • Makaron chow mein - 200g
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Brokuł - 1/2 szt
  • Por - 1/2 szt
  • Papryka - 1szt
  • Grzyby mun - 3szt
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Przyprawa chińska - 1 łyżeczka
  • Chilli płatki - 1 łyżeczka
  • Orzeszki ziemne prażone - 2 garście
  • Sezam biały

Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dobrze się zamarynuje i nabierze odpowiedniego smaku. Kroimy je w kostkę i mieszamy ze wszystkimi składnikami marynaty - olejem, sosem sojowym, cukrem, imbirem i chilli. W lodówce zostawiamy na 24h, co jakiś czas mieszamy.
Wyciągamy na pół godziny przed przygotowaniem dania.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, potem kroimy w paski.
Czosnek kroimy w drobną kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, pora kroimy w plasterki, a paprykę w paski.
Na oleju sezamowym przesmażamy czosnek przez około minutę. Dodajemy pozostałe warzywa oraz grzyby mun, sos sojowy i przyprawy. Smażymy jeszcze 3-4 minuty. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i smażymy jeszcze 2 minuty.
Na osobnej patelni smażymy tofu. Nie dodajemy już oleju, wystarczy ten, który był w marynacie. Smażymy kostki, aż zarumienią się z każdej strony.
Na talerzu układamy makaron z warzywami, na nim tofu. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i sezamem.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty