Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Smażony makaron z tofu


Smażony makaron chow mein z warzywami i marynowanym tofu - pyszne i proste danie pełne orientalnych smaków.

Składniki:

Marynowane tofu:
  • Tofu naturalne - 300g
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki

  • Makaron chow mein - 200g
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Brokuł - 1/2 szt
  • Por - 1/2 szt
  • Papryka - 1szt
  • Grzyby mun - 3szt
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Przyprawa chińska - 1 łyżeczka
  • Chilli płatki - 1 łyżeczka
  • Orzeszki ziemne prażone - 2 garście
  • Sezam biały

Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dobrze się zamarynuje i nabierze odpowiedniego smaku. Kroimy je w kostkę i mieszamy ze wszystkimi składnikami marynaty - olejem, sosem sojowym, cukrem, imbirem i chilli. W lodówce zostawiamy na 24h, co jakiś czas mieszamy.
Wyciągamy na pół godziny przed przygotowaniem dania.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, potem kroimy w paski.
Czosnek kroimy w drobną kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, pora kroimy w plasterki, a paprykę w paski.
Na oleju sezamowym przesmażamy czosnek przez około minutę. Dodajemy pozostałe warzywa oraz grzyby mun, sos sojowy i przyprawy. Smażymy jeszcze 3-4 minuty. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i smażymy jeszcze 2 minuty.
Na osobnej patelni smażymy tofu. Nie dodajemy już oleju, wystarczy ten, który był w marynacie. Smażymy kostki, aż zarumienią się z każdej strony.
Na talerzu układamy makaron z warzywami, na nim tofu. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i sezamem.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty