Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Smażony makaron z tofu
Smażony makaron chow mein z warzywami i marynowanym tofu - pyszne i proste danie pełne orientalnych smaków.
Składniki:
- Tofu naturalne - 300g
- Olej sezamowy - 1 łyżka
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
- Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
- Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
- Makaron chow mein - 200g
- Olej sezamowy - 2 łyżki
- Czosnek - 3 ząbki
- Brokuł - 1/2 szt
- Por - 1/2 szt
- Papryka - 1szt
- Grzyby mun - 3szt
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Przyprawa chińska - 1 łyżeczka
- Chilli płatki - 1 łyżeczka
- Orzeszki ziemne prażone - 2 garście
- Sezam biały
Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dobrze się
zamarynuje i nabierze odpowiedniego smaku. Kroimy je w kostkę i mieszamy
ze wszystkimi składnikami marynaty - olejem, sosem sojowym, cukrem,
imbirem i chilli. W lodówce zostawiamy na 24h, co jakiś czas mieszamy.
Wyciągamy na pół godziny przed przygotowaniem dania.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, potem kroimy w paski.
Czosnek kroimy w drobną kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, pora kroimy w plasterki, a paprykę w paski.
Na oleju sezamowym przesmażamy czosnek przez około minutę. Dodajemy
pozostałe warzywa oraz grzyby mun, sos sojowy i przyprawy. Smażymy
jeszcze 3-4 minuty. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i smażymy
jeszcze 2 minuty.
Na osobnej patelni smażymy tofu. Nie dodajemy już oleju, wystarczy ten,
który był w marynacie. Smażymy kostki, aż zarumienią się z każdej
strony.
Na talerzu układamy makaron z warzywami, na nim tofu. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i sezamem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz