Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Smażony makaron z tofu


Smażony makaron chow mein z warzywami i marynowanym tofu - pyszne i proste danie pełne orientalnych smaków.

Składniki:

Marynowane tofu:
  • Tofu naturalne - 300g
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki

  • Makaron chow mein - 200g
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Brokuł - 1/2 szt
  • Por - 1/2 szt
  • Papryka - 1szt
  • Grzyby mun - 3szt
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Przyprawa chińska - 1 łyżeczka
  • Chilli płatki - 1 łyżeczka
  • Orzeszki ziemne prażone - 2 garście
  • Sezam biały

Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dobrze się zamarynuje i nabierze odpowiedniego smaku. Kroimy je w kostkę i mieszamy ze wszystkimi składnikami marynaty - olejem, sosem sojowym, cukrem, imbirem i chilli. W lodówce zostawiamy na 24h, co jakiś czas mieszamy.
Wyciągamy na pół godziny przed przygotowaniem dania.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, potem kroimy w paski.
Czosnek kroimy w drobną kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, pora kroimy w plasterki, a paprykę w paski.
Na oleju sezamowym przesmażamy czosnek przez około minutę. Dodajemy pozostałe warzywa oraz grzyby mun, sos sojowy i przyprawy. Smażymy jeszcze 3-4 minuty. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i smażymy jeszcze 2 minuty.
Na osobnej patelni smażymy tofu. Nie dodajemy już oleju, wystarczy ten, który był w marynacie. Smażymy kostki, aż zarumienią się z każdej strony.
Na talerzu układamy makaron z warzywami, na nim tofu. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i sezamem.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty