Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Śledź w sosie tatarskim


Niegdysiejszy punkt obowiązkowy na imprezach, dziś również sprawdzi się świetnie! Można zrobić go z płatów śledziowych lub, aby skrócić czasu przygotowania, skorzystać z gotowych śledzi a`la matias w zalewie.

Składniki:

  • Śledź a`la matias w zalewie (np z wiaderka) - 5-6 szt
  • Cebula - 1szt
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Pieczarki marynowane - 20szt
  • Groszek konserwowy - 3 łyżki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Filety śledziowe kroimy w paski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Można dodać surową, lub sparzyć.
Ogórki kiszone i pieczarki marynowane kroimy w kostkę, groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wkładamy do lodówki na godzinę do przegryzienia.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty