Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Śledź w sosie tatarskim


Niegdysiejszy punkt obowiązkowy na imprezach, dziś również sprawdzi się świetnie! Można zrobić go z płatów śledziowych lub, aby skrócić czasu przygotowania, skorzystać z gotowych śledzi a`la matias w zalewie.

Składniki:

  • Śledź a`la matias w zalewie (np z wiaderka) - 5-6 szt
  • Cebula - 1szt
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Pieczarki marynowane - 20szt
  • Groszek konserwowy - 3 łyżki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

Filety śledziowe kroimy w paski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Można dodać surową, lub sparzyć.
Ogórki kiszone i pieczarki marynowane kroimy w kostkę, groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wkładamy do lodówki na godzinę do przegryzienia.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty