Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Gulasz staropolski - przepis do szybkowaru


Gęsty, aromatyczny gulasz mięsny z dodatkiem suszonych grzybów, ogórków kiszonych i powideł śliwkowych. Mój gulasz robiłam w szybkowarze co znacznie skróciło czas gotowania.

Składniki na 4 porcje:

  • Łopatka wieprzowa bez kości - 600g
  • Marchew - 1 szt duża
  • Cebula - 1 szt
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Grzyby suszone - 2 garście
  • Ogórek kiszony - 3 szt
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Jałowiec ziarno suszone - 6 szt
  • Ziele angielskie - 6 szt
  • Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 4 szt
  • Przyprawy mielone:
  • papryka słodka i ostra wędzona - po 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • Opcjonalnie mąka pszenna lub ziemniaczana - 1 łyżka

Mięso kroimy w większą kostkę. Marchew, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki (mogą być plasterki lub kostka). Ogórki kiszone trzemy na tarce.
Na oleju smażymy mięso, aż lekko się zarumieni. Dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zalewamy wodą (około 800ml). Dodajemy grzyby suszone, powidła, wszystkie przyprawy. Gulasz dusimy długo. W szybkowarze gotowałam godzinę od momentu złapania ciśnienia, a po zdjęciu pokrywy jeszcze 10 minut, aby zagęścić sos. W normalnym garnku można gotować na małym ogniu przez 1,5-2h.
Jeśli wolicie bardzo gęsty gulasz można go zagęścić łyżką mąki pszennej lub ziemniaczanej rozprowadzonej w połowie szklanki wody, ale nie jest to konieczne.
Przed podaniem próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
Gulasz można podawać z pieczywem, kluskami lub kaszą.

 

Komentarze

  1. Wspaniały... bardzo aromatyczny! I to zdjęcie jest takie sugestywne, aż chciałoby się ten kamieniaczek zgarnąć dla siebie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty