Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Gulasz staropolski - przepis do szybkowaru
Gęsty, aromatyczny gulasz mięsny z dodatkiem suszonych grzybów, ogórków kiszonych i powideł śliwkowych. Mój gulasz robiłam w szybkowarze co znacznie skróciło czas gotowania.
Składniki na 4 porcje:
- Łopatka wieprzowa bez kości - 600g
- Marchew - 1 szt duża
- Cebula - 1 szt
- Pietruszka - 1 szt
- Seler - 1/4 szt
- Grzyby suszone - 2 garście
- Ogórek kiszony - 3 szt
- Powidła śliwkowe - 1 łyżka
- Olej - 2 łyżki
- Jałowiec ziarno suszone - 6 szt
- Ziele angielskie - 6 szt
- Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
- Liść laurowy - 4 szt
- Przyprawy mielone:
- papryka słodka i ostra wędzona - po 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
- Opcjonalnie mąka pszenna lub ziemniaczana - 1 łyżka
Mięso kroimy w większą kostkę. Marchew, selera, pietruszkę i
cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki (mogą być plasterki lub
kostka). Ogórki kiszone trzemy na tarce.
Na oleju smażymy mięso, aż lekko się zarumieni. Dodajemy warzywa i
smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zalewamy wodą (około 800ml).
Dodajemy grzyby suszone, powidła, wszystkie przyprawy. Gulasz dusimy
długo. W szybkowarze gotowałam godzinę od momentu złapania ciśnienia, a
po zdjęciu pokrywy jeszcze 10 minut, aby zagęścić sos. W normalnym
garnku można gotować na małym ogniu przez 1,5-2h.
Jeśli wolicie bardzo gęsty gulasz można go zagęścić łyżką mąki pszennej
lub ziemniaczanej rozprowadzonej w połowie szklanki wody, ale nie jest
to konieczne.
Przed podaniem próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
Gulasz można podawać z pieczywem, kluskami lub kaszą.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Wspaniały... bardzo aromatyczny! I to zdjęcie jest takie sugestywne, aż chciałoby się ten kamieniaczek zgarnąć dla siebie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń