Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Gulasz staropolski - przepis do szybkowaru


Gęsty, aromatyczny gulasz mięsny z dodatkiem suszonych grzybów, ogórków kiszonych i powideł śliwkowych. Mój gulasz robiłam w szybkowarze co znacznie skróciło czas gotowania.

Składniki na 4 porcje:

  • Łopatka wieprzowa bez kości - 600g
  • Marchew - 1 szt duża
  • Cebula - 1 szt
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Grzyby suszone - 2 garście
  • Ogórek kiszony - 3 szt
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Jałowiec ziarno suszone - 6 szt
  • Ziele angielskie - 6 szt
  • Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 4 szt
  • Przyprawy mielone:
  • papryka słodka i ostra wędzona - po 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • Opcjonalnie mąka pszenna lub ziemniaczana - 1 łyżka

Mięso kroimy w większą kostkę. Marchew, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki (mogą być plasterki lub kostka). Ogórki kiszone trzemy na tarce.
Na oleju smażymy mięso, aż lekko się zarumieni. Dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zalewamy wodą (około 800ml). Dodajemy grzyby suszone, powidła, wszystkie przyprawy. Gulasz dusimy długo. W szybkowarze gotowałam godzinę od momentu złapania ciśnienia, a po zdjęciu pokrywy jeszcze 10 minut, aby zagęścić sos. W normalnym garnku można gotować na małym ogniu przez 1,5-2h.
Jeśli wolicie bardzo gęsty gulasz można go zagęścić łyżką mąki pszennej lub ziemniaczanej rozprowadzonej w połowie szklanki wody, ale nie jest to konieczne.
Przed podaniem próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
Gulasz można podawać z pieczywem, kluskami lub kaszą.

 

Komentarze

  1. Wspaniały... bardzo aromatyczny! I to zdjęcie jest takie sugestywne, aż chciałoby się ten kamieniaczek zgarnąć dla siebie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty