Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Gulasz staropolski - przepis do szybkowaru


Gęsty, aromatyczny gulasz mięsny z dodatkiem suszonych grzybów, ogórków kiszonych i powideł śliwkowych. Mój gulasz robiłam w szybkowarze co znacznie skróciło czas gotowania.

Składniki na 4 porcje:

  • Łopatka wieprzowa bez kości - 600g
  • Marchew - 1 szt duża
  • Cebula - 1 szt
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Grzyby suszone - 2 garście
  • Ogórek kiszony - 3 szt
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Jałowiec ziarno suszone - 6 szt
  • Ziele angielskie - 6 szt
  • Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 4 szt
  • Przyprawy mielone:
  • papryka słodka i ostra wędzona - po 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • Opcjonalnie mąka pszenna lub ziemniaczana - 1 łyżka

Mięso kroimy w większą kostkę. Marchew, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki (mogą być plasterki lub kostka). Ogórki kiszone trzemy na tarce.
Na oleju smażymy mięso, aż lekko się zarumieni. Dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zalewamy wodą (około 800ml). Dodajemy grzyby suszone, powidła, wszystkie przyprawy. Gulasz dusimy długo. W szybkowarze gotowałam godzinę od momentu złapania ciśnienia, a po zdjęciu pokrywy jeszcze 10 minut, aby zagęścić sos. W normalnym garnku można gotować na małym ogniu przez 1,5-2h.
Jeśli wolicie bardzo gęsty gulasz można go zagęścić łyżką mąki pszennej lub ziemniaczanej rozprowadzonej w połowie szklanki wody, ale nie jest to konieczne.
Przed podaniem próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
Gulasz można podawać z pieczywem, kluskami lub kaszą.

 

Komentarze

  1. Wspaniały... bardzo aromatyczny! I to zdjęcie jest takie sugestywne, aż chciałoby się ten kamieniaczek zgarnąć dla siebie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty