Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Gulasz staropolski - przepis do szybkowaru


Gęsty, aromatyczny gulasz mięsny z dodatkiem suszonych grzybów, ogórków kiszonych i powideł śliwkowych. Mój gulasz robiłam w szybkowarze co znacznie skróciło czas gotowania.

Składniki na 4 porcje:

  • Łopatka wieprzowa bez kości - 600g
  • Marchew - 1 szt duża
  • Cebula - 1 szt
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Grzyby suszone - 2 garście
  • Ogórek kiszony - 3 szt
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Olej - 2 łyżki
  • Jałowiec ziarno suszone - 6 szt
  • Ziele angielskie - 6 szt
  • Pieprz ziarno - 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy - 4 szt
  • Przyprawy mielone:
  • papryka słodka i ostra wędzona - po 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • Opcjonalnie mąka pszenna lub ziemniaczana - 1 łyżka

Mięso kroimy w większą kostkę. Marchew, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki (mogą być plasterki lub kostka). Ogórki kiszone trzemy na tarce.
Na oleju smażymy mięso, aż lekko się zarumieni. Dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie zalewamy wodą (około 800ml). Dodajemy grzyby suszone, powidła, wszystkie przyprawy. Gulasz dusimy długo. W szybkowarze gotowałam godzinę od momentu złapania ciśnienia, a po zdjęciu pokrywy jeszcze 10 minut, aby zagęścić sos. W normalnym garnku można gotować na małym ogniu przez 1,5-2h.
Jeśli wolicie bardzo gęsty gulasz można go zagęścić łyżką mąki pszennej lub ziemniaczanej rozprowadzonej w połowie szklanki wody, ale nie jest to konieczne.
Przed podaniem próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
Gulasz można podawać z pieczywem, kluskami lub kaszą.

 

Komentarze

  1. Wspaniały... bardzo aromatyczny! I to zdjęcie jest takie sugestywne, aż chciałoby się ten kamieniaczek zgarnąć dla siebie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty