Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Dyniowe cynamonki z sosem waniliowym

Puszyste, aromatyczne cynamonki dyniowe z sosem waniliowym jak z Cinnabon! To idealny deser na zimowe dni.

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 650g
  • Mleko - 200ml
  • Drożdże - 25g
  • Cukier - 50g
  • Sól - szczypta
  • Jajko - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 70g
  • Puree z dyni - 200g
  • Jajko - 1 do posmarowania
Nadzienie:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 70g
  • Cynamon - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Cukier - 120g
Sos waniliowy:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 60g
  • Cukier - 120g
  • Serek do smarowania śmietankowy - 150g
  • Mleko - 2-3 łyżki

Ciasto:
Mleko mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie, podsypując mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 8mm i kształt prostokąta.
Całość smarujemy 70g masła i posypujemy mieszanką cukru, cukru waniliowego i cynamonu.
Ciasto rolujemy ciasno i kroimy na plasterki. Mi wyszły 22 plasterki.


Cynamonki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dość luźno, bo jeszcze urosną. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Sos:
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy porcjami serek cały czas miksując. Na końcu dodajemy mleko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Ważne, aby ten sos podawać na ciepło!

Jeśli podajecie cynamonki od razu po upieczeniu można posmarować je sosem. Jeśli bułeczki są już zimne, najlepiej posmarować je sosem i podgrzać minutę w mikrofali. Sos pięknie się rozpuści!


 
 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty