Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kurczak na minie


Bardzo proste danie "zero waste" z lat 90tych. Sos z niedzielnego rosołu z kurczakiem i warzywami. Nazwa pochodzi oczywiście od stanu rozdrobnienia kurczaka ;). Moja mama bardzo często gotowała "kurczaka na minie", gdy byłam dzieckiem. Do dziś smakuje mi niezmiennie!

Składniki:

Pozostałości z rosołu:
  • Kurczak - ok 1 kg (mogą też same udka)
  • Marchew - 1 szt duża lub 2 małe
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1szt
  • Rosół - 2 szklanki
Dodatkowo:
  • Masło - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Śmietanka słodka - 2 łyżki
  • Koperek - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, kwasek cytrynowy (szczypta), cukier

Mięso z kurczaka obieramy i drobno kroimy. Marchew, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę.
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Zalewamy 2 szklankami rosołu i gotujemy. Do gotującego się sosu dodajemy kurczaka, warzywa i śmietankę. Doprawiamy do smaku.
Sos podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, lub kluskami (u mnie z kopytkami).

 

 

Komentarze

  1. Wspaniałe danie. Chętnie zjadła bym.

    OdpowiedzUsuń
  2. I to mi się podoba! Dobrego kurczaka z rosołu nie powinien jeść pies (chociaż mój chętnie by go pożarł) tylko ludzie w takiej pysznej potrawce :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty