Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kurczak na minie


Bardzo proste danie "zero waste" z lat 90tych. Sos z niedzielnego rosołu z kurczakiem i warzywami. Nazwa pochodzi oczywiście od stanu rozdrobnienia kurczaka ;). Moja mama bardzo często gotowała "kurczaka na minie", gdy byłam dzieckiem. Do dziś smakuje mi niezmiennie!

Składniki:

Pozostałości z rosołu:
  • Kurczak - ok 1 kg (mogą też same udka)
  • Marchew - 1 szt duża lub 2 małe
  • Pietruszka - 1 szt
  • Seler - 1szt
  • Rosół - 2 szklanki
Dodatkowo:
  • Masło - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Śmietanka słodka - 2 łyżki
  • Koperek - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, kwasek cytrynowy (szczypta), cukier

Mięso z kurczaka obieramy i drobno kroimy. Marchew, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę.
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Zalewamy 2 szklankami rosołu i gotujemy. Do gotującego się sosu dodajemy kurczaka, warzywa i śmietankę. Doprawiamy do smaku.
Sos podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, lub kluskami (u mnie z kopytkami).

 

 

Komentarze

  1. Wspaniałe danie. Chętnie zjadła bym.

    OdpowiedzUsuń
  2. I to mi się podoba! Dobrego kurczaka z rosołu nie powinien jeść pies (chociaż mój chętnie by go pożarł) tylko ludzie w takiej pysznej potrawce :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty