Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Spaghetti z soczewicą


Pyszne, błyskawiczne i sycące danie. Soczewica ma sporo białka i błonnika - warto włączyć ją do swojej diety.

Składniki na 4 porcje:
  • Makaron spaghetti - 200g
  • Soczewica - 1 puszka (240g po ocieku)
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1 szt
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka,
    pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka, majeranek



Na maśle podsmażamy przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy soczewicę, koncentrat i przyprawy. Możemy podlać wodą, ponieważ soczewica może się przypalać. Dusimy razem 10 minut, aby smaki się przegryzły.

Dodajemy makaron ugotowany według instrukcji na opakowaniu. Mieszamy i podajemy gorący.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 286
Białka (g) – 12,46
Tłuszcze (g) – 3,2
Węglowodany (g) – 51,03
W tym cukry (g) – 6,14
Błonnik (g) –1,28

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty