Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Spaghetti z soczewicą


Pyszne, błyskawiczne i sycące danie. Soczewica ma sporo białka i błonnika - warto włączyć ją do swojej diety.

Składniki na 4 porcje:
  • Makaron spaghetti - 200g
  • Soczewica - 1 puszka (240g po ocieku)
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1 szt
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka,
    pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka, majeranek



Na maśle podsmażamy przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy soczewicę, koncentrat i przyprawy. Możemy podlać wodą, ponieważ soczewica może się przypalać. Dusimy razem 10 minut, aby smaki się przegryzły.

Dodajemy makaron ugotowany według instrukcji na opakowaniu. Mieszamy i podajemy gorący.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 286
Białka (g) – 12,46
Tłuszcze (g) – 3,2
Węglowodany (g) – 51,03
W tym cukry (g) – 6,14
Błonnik (g) –1,28

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty