Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kotlety z kaszy jęczmiennej pieczone w piekarniku



 Składniki: (porcja dla 4 osób)
  • Kasza jęczmienna - 200g
  • Grzyby suszone - garść
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marchew - 1szt
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 3 duże łyżki
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz ziołowy,
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa gyros
  • Olej do nasmarowania blachy


Kaszę zalewamy wodą w proporcji 1:2,5. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody. Zostawiamy do ostygnięcia.

Grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy (od momentu wrzenia wody przez 15 minut). Kroimy w kosteczkę.

Marchew trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy.

Mieszamy warzywa, grzyby i kaszę. Dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy.

Mokrymi rękami formujemy kotleciki i układamy na natłuszczonej blaszce. Ja używałam natłuszczonego papieru do pieczenia



Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Są pyszne na świeżo i po podgrzaniu następnego dnia.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 270
Białka (g) – 7,94
Tłuszcze (g) – 4,17
Węglowodany (g) – 52,45
W tym cukry (g) – 2,12
Błonnik (g) –5,24
Sól (g) -0,27
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty