Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kotlety z kaszy jęczmiennej pieczone w piekarniku



 Składniki: (porcja dla 4 osób)
  • Kasza jęczmienna - 200g
  • Grzyby suszone - garść
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Marchew - 1szt
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 3 duże łyżki
  • Przyprawy:
  • Pieprz, pieprz ziołowy,
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa gyros
  • Olej do nasmarowania blachy


Kaszę zalewamy wodą w proporcji 1:2,5. Gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody. Zostawiamy do ostygnięcia.

Grzyby zalewamy zimną wodą i gotujemy (od momentu wrzenia wody przez 15 minut). Kroimy w kosteczkę.

Marchew trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy.

Mieszamy warzywa, grzyby i kaszę. Dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy.

Mokrymi rękami formujemy kotleciki i układamy na natłuszczonej blaszce. Ja używałam natłuszczonego papieru do pieczenia



Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Są pyszne na świeżo i po podgrzaniu następnego dnia.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 270
Białka (g) – 7,94
Tłuszcze (g) – 4,17
Węglowodany (g) – 52,45
W tym cukry (g) – 2,12
Błonnik (g) –5,24
Sól (g) -0,27
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty