Składniki:
Ciasto drożdżowe:
-
Mąka pszenna - 300g
-
Drożdże - 10g
-
Masło - 80g
-
jajko - 1szt
-
Mleko - 2 łyżki
-
Sól - szczypta
-
Cukier - 1 łyżeczka
Nadzienie:
-
Cukinia - 1/2szt (u mnie 700g już obranej)
-
Olej - 1łyżka
-
Grzyby leśne - 400g
-
Ser żółty - 50g
-
Pomidor - 1szt
-
Jajko - 2szt
-
Mleko - 2 łyżki
-
Pieprz ziołowy
-
Gałka muszkatołowa
-
Pieprz
Do posypania: (opcjonalnie)
-
czarnuszka i babka płesznik
Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia masła, potem odkładamy do ostygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Dodajemy mleko z
masłem, jajko i cukier. Mieszamy. Dodajemy sól i mąkę. Ciasto
zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce
na godzinę.
W tym czasie robimy farsz:
Grzyby dusimy na oleju około 30 minut. Doprawiamy mocno pieprzem.
Cukinię obieramy i kroimy na plasterki - im cieńsze będą tym cukinia
będzie miększa. Ja wolę bardziej chrupiącą, więc zostawiłam ją w
większych kawałkach.
Jajka mieszamy z mlekiem i przyprawami. Dodajemy cukinię i grzyby.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonej tortownicy.
Na ciasto wylewamy nadzienie. na górę wykładamy plastry pomidora, ser żółty i posypujemy czarnuszką i babką
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Podajemy na ciepło
Orientacyjne wartości odżywcze porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –549
Białka (g) – 20,95
Tłuszcze (g) – 22,39
Węglowodany (g) – 66,77
W tym cukry (g) – 7,95
Błonnik (g) –9,31
Sól (g) -0,14
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
Komentarze
Prześlij komentarz