Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Maślany drożdżowiec z cukinią i grzybami


Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Drożdże - 10g
  • Masło - 80g
  • jajko - 1szt
  • Mleko - 2 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1 łyżeczka 
Nadzienie:
  • Cukinia - 1/2szt (u mnie 700g już obranej)
  • Olej - 1łyżka
  • Grzyby leśne - 400g
  • Ser żółty - 50g
  • Pomidor - 1szt
  • Jajko - 2szt
  • Mleko - 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz
Do posypania: (opcjonalnie)
  • czarnuszka i babka płesznik

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia masła, potem odkładamy do ostygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Dodajemy mleko z masłem, jajko i cukier. Mieszamy. Dodajemy sól i mąkę. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

W tym czasie robimy farsz:
Grzyby dusimy na oleju około 30 minut. Doprawiamy mocno pieprzem.

Cukinię obieramy i kroimy na plasterki - im cieńsze będą tym cukinia będzie miększa. Ja wolę bardziej chrupiącą, więc zostawiłam ją w większych kawałkach.

Jajka mieszamy z mlekiem i przyprawami. Dodajemy cukinię i grzyby.



Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonej tortownicy.
Na ciasto wylewamy nadzienie. na górę wykładamy plastry pomidora, ser żółty i posypujemy czarnuszką i babką


Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Podajemy na ciepło



Orientacyjne wartości odżywcze porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –549
Białka (g) – 20,95
Tłuszcze (g) – 22,39
Węglowodany (g) – 66,77
W tym cukry (g) – 7,95
Błonnik (g) –9,31
Sól (g) -0,14
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty