Połączenie boczku, jalapeno, dżemu figowego i winogron okazało się rewelacyjne.
Składniki na
2 pizze wielkości dużego talerza
Ciasto:
-
Mąka tortowa - 170g
-
Drożdże w proszku - 4g
-
Cukier - 1/3 łyżeczki
-
Sól - 1/3 łyżeczki
-
Olej rzepakowy - 1/2 łyżeczki
-
Woda - 85ml
-
Kasza manna do obsypania stolnicy
Na pizzę:
-
Boczek wędzony - 10 plastrów
-
Mozarella - 1szt (125g)
-
Dżem figowy - 2 łyżki
-
Jalapeno - 10 plasterków
-
Oliwki czarne - 10 szt
-
Suszone pomidory - 4 plastry
-
Winogrona - 20szt
-
Figi - 2szt
Ciasto:
Odlewamy część wody, mieszamy z solą i na chwilę odstawiamy. Mieszamy
mąkę, cukier, drożdże, olej i resztę wody. Na końcu dodajemy wodę z
solą. Jeśli ciasto będzie zbyt "wodniste" dodajemy jeszcze odrobinę
mąki.
Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno wystarczyć 30-40 minut.
Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni.
Wszystkie składniki na pizzę kroimy.
Ciasto dzielimy na 2 porcje. Formujemy kulki i rękami wyrabiamy placki. Najlepiej obsypywać stolnicę kaszą manną, a nie mąką.
Smarujemy dżemem figowym i wykładamy składniki. Figi dajemy na samą górę - ładnie się prezentują!
Pizzę pieczemy w 220 stopniach. Ja piekę na kamieniu więc wystarcza mi 5 minut, na blaszce będzie trzeba potrzymać dłużej.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 955
Białka (g) – 32,85
Tłuszcze (g) – 40
Węglowodany (g) – 119
W tym cukry (g) – 11,75
Błonnik (g) – 7,65
Sól (g) -0,9
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz