Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pizza z boczkiem, dżemem figowym i jalapeno

Połączenie boczku, jalapeno, dżemu figowego i winogron okazało się rewelacyjne.

 Składniki na 2 pizze wielkości dużego talerza
  
        Ciasto: 
  • Mąka tortowa - 170g
  • Drożdże w proszku - 4g
  • Cukier - 1/3 łyżeczki
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Olej rzepakowy - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 85ml
  • Kasza manna do obsypania stolnicy
    Na pizzę:

  • Boczek wędzony - 10 plastrów
  • Mozarella - 1szt (125g)
  • Dżem figowy - 2 łyżki
  • Jalapeno - 10 plasterków
  • Oliwki czarne - 10 szt
  • Suszone pomidory - 4 plastry
  • Winogrona - 20szt
  • Figi - 2szt


Ciasto:

Odlewamy część wody, mieszamy z solą i na chwilę odstawiamy. Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i resztę wody. Na końcu dodajemy wodę z solą. Jeśli ciasto będzie zbyt "wodniste" dodajemy jeszcze odrobinę mąki.

Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno wystarczyć 30-40 minut.


Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni.

Wszystkie składniki na pizzę kroimy.




Ciasto dzielimy na 2 porcje. Formujemy kulki i rękami wyrabiamy placki. Najlepiej obsypywać stolnicę kaszą manną, a nie mąką.

Smarujemy dżemem figowym i wykładamy składniki. Figi dajemy na samą górę - ładnie się prezentują!

Pizzę pieczemy w 220 stopniach. Ja piekę na kamieniu więc wystarcza mi 5 minut, na blaszce będzie trzeba potrzymać dłużej. 


  

Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 955
Białka (g) – 32,85
Tłuszcze (g) – 40
Węglowodany (g) – 119
W tym cukry (g) – 11,75
Błonnik (g) – 7,65
Sól (g) -0,9
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty