Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Sałatka z marynowanych buraczków


Moja mama marynuje buraki w większych kawałkach - można zetrzeć je do barszczu lub wykorzystać do zrobienia takiej pysznej sałatki  

Składniki na 4 porcje:
  • Buraki marynowane - 500g
  • Ogórek konserwowy - 5szt
  • Kukurydza konserwowa - 150g
  • Jajko - 2szt
  • Majonez - 40g
  • Pieprz

Buraki i ogórki kroimy w kostkę, dodajemy kukurydzę. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku pieprzem.

Odstawiamy do lodówki aby się przegryzło na co najmniej godzinę.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty