Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z marynowanych buraczków


Moja mama marynuje buraki w większych kawałkach - można zetrzeć je do barszczu lub wykorzystać do zrobienia takiej pysznej sałatki  

Składniki na 4 porcje:
  • Buraki marynowane - 500g
  • Ogórek konserwowy - 5szt
  • Kukurydza konserwowa - 150g
  • Jajko - 2szt
  • Majonez - 40g
  • Pieprz

Buraki i ogórki kroimy w kostkę, dodajemy kukurydzę. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku pieprzem.

Odstawiamy do lodówki aby się przegryzło na co najmniej godzinę.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty