Łatwy przepis na niebagatelne danie. Torcik najlepszy jest na
gorąco z ciągnącym się serem
Składniki:
-
Ziemniaki - 800g
-
Ser starty (u mnie Gouda) - 130g
-
Bułka tarta - 1 łyżka
-
Masło - 50g
-
Czosnek - 1 ząbek
-
Mleko - 3 łyżki
-
Jajko - 1szt
-
Przyprawy:
-
Pieprz ziarnisty - 10szt
-
Ziele angielskie - 4szt
-
Papryka słodka, przypraw do ziemniaków
Ziemniaki obieramy i gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu ziemniaki i czosnek przeciskamy przez praskę.
Pieprz i ziele angielskie ucieramy w moździerzu.
Do masy ziemniaczanej dodajemy wszystkie przyprawy, masło, jajko, mleko i ok. 30g sera żółtego. Bardzo dokładnie mieszamy.
Tortownicę natłuszczamy i wysypujemy 1 łyżeczką
bułki tartej. Wykładamy pół masy ziemniaczanej. Na nią wysypujemy ser
(zostawiamy trochę na górę). Na ser dajemy resztę masy ziemniaczanej.
Górę wysypujemy odrobiną bułki tartej i pozostałym serem. Masę dobrze
układa się mokrą łyżką.
Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Tort podajemy na gorąco. Można go odgrzać również następnego dnia.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 310
Białka (g) – 15,2
Tłuszcze (g) – 11,3
Węglowodany (g) – 47,3
W tym cukry (g) – 0,4
Błonnik (g) –3,1
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz