Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Torcik ziemniaczano-serowy


Łatwy przepis na niebagatelne danie. Torcik najlepszy jest na gorąco z ciągnącym się serem


Składniki:
  • Ziemniaki - 800g
  • Ser starty (u mnie Gouda) - 130g
  • Bułka tarta - 1 łyżka
  • Masło - 50g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Mleko - 3 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Przyprawy:
  • Pieprz ziarnisty - 10szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Papryka słodka, przypraw do ziemniaków


Ziemniaki obieramy i gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu ziemniaki i czosnek przeciskamy przez praskę.

Pieprz i ziele angielskie ucieramy w moździerzu.
Do masy ziemniaczanej dodajemy wszystkie przyprawy, masło, jajko, mleko i ok. 30g sera żółtego. Bardzo dokładnie mieszamy.



Tortownicę natłuszczamy i wysypujemy 1 łyżeczką bułki tartej. Wykładamy pół masy ziemniaczanej. Na nią wysypujemy ser (zostawiamy trochę na górę). Na ser dajemy resztę masy ziemniaczanej. Górę wysypujemy odrobiną bułki tartej i pozostałym serem. Masę dobrze układa się mokrą łyżką.


Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Tort podajemy na gorąco. Można go odgrzać również następnego dnia.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 310
Białka (g) – 15,2
Tłuszcze (g) – 11,3
Węglowodany (g) – 47,3
W tym cukry (g) – 0,4
Błonnik (g) –3,1

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty