Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Torcik ziemniaczano-serowy


Łatwy przepis na niebagatelne danie. Torcik najlepszy jest na gorąco z ciągnącym się serem


Składniki:
  • Ziemniaki - 800g
  • Ser starty (u mnie Gouda) - 130g
  • Bułka tarta - 1 łyżka
  • Masło - 50g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Mleko - 3 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Przyprawy:
  • Pieprz ziarnisty - 10szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Papryka słodka, przypraw do ziemniaków


Ziemniaki obieramy i gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu ziemniaki i czosnek przeciskamy przez praskę.

Pieprz i ziele angielskie ucieramy w moździerzu.
Do masy ziemniaczanej dodajemy wszystkie przyprawy, masło, jajko, mleko i ok. 30g sera żółtego. Bardzo dokładnie mieszamy.



Tortownicę natłuszczamy i wysypujemy 1 łyżeczką bułki tartej. Wykładamy pół masy ziemniaczanej. Na nią wysypujemy ser (zostawiamy trochę na górę). Na ser dajemy resztę masy ziemniaczanej. Górę wysypujemy odrobiną bułki tartej i pozostałym serem. Masę dobrze układa się mokrą łyżką.


Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Tort podajemy na gorąco. Można go odgrzać również następnego dnia.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 310
Białka (g) – 15,2
Tłuszcze (g) – 11,3
Węglowodany (g) – 47,3
W tym cukry (g) – 0,4
Błonnik (g) –3,1

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty