Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Torcik ziemniaczano-serowy


Łatwy przepis na niebagatelne danie. Torcik najlepszy jest na gorąco z ciągnącym się serem


Składniki:
  • Ziemniaki - 800g
  • Ser starty (u mnie Gouda) - 130g
  • Bułka tarta - 1 łyżka
  • Masło - 50g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Mleko - 3 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Przyprawy:
  • Pieprz ziarnisty - 10szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Papryka słodka, przypraw do ziemniaków


Ziemniaki obieramy i gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu ziemniaki i czosnek przeciskamy przez praskę.

Pieprz i ziele angielskie ucieramy w moździerzu.
Do masy ziemniaczanej dodajemy wszystkie przyprawy, masło, jajko, mleko i ok. 30g sera żółtego. Bardzo dokładnie mieszamy.



Tortownicę natłuszczamy i wysypujemy 1 łyżeczką bułki tartej. Wykładamy pół masy ziemniaczanej. Na nią wysypujemy ser (zostawiamy trochę na górę). Na ser dajemy resztę masy ziemniaczanej. Górę wysypujemy odrobiną bułki tartej i pozostałym serem. Masę dobrze układa się mokrą łyżką.


Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Tort podajemy na gorąco. Można go odgrzać również następnego dnia.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 310
Białka (g) – 15,2
Tłuszcze (g) – 11,3
Węglowodany (g) – 47,3
W tym cukry (g) – 0,4
Błonnik (g) –3,1

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty