Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Placek z serka wiejskiego z karmelizowanymi płatkami owsianymi

Puszysty placuszek z serka wiejskiego z wiśniami, posypany karmelizowanymi płatkami owsianym - idealny na słodki obiad lub porządne śniadanie!
  
Składniki:
  • Placek:
  • Serek wiejski - 200g
  • Jogurt naturalny - 50g
  • Wiśnie drylowane - 100g (mogą być oczywiście dowolne owoce)
  • Cukier - 2 łyżki
  • Mąka owsiana - 50g
  • Mąka krupczatka - 50g
  • Jajko - 1 + 2 białka
  • Olej - 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Aromat waniliowy - kilka kropel
  • Płatki:
  • Płatki owsiane - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
 


Płatki:


Na patelnię wysypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym gazie aż lekko się roztopi - nie pozwalamy mu się spalić. Dodajemy płatki owsiane i chwilę razem mieszamy. Gorącą masę wylewamy na folię aluminiową lub papier do pieczenia i uklepujemy łyżką. Kiedy wystygnie zrobi się twarda i będzie ją można pokruszyć na placek.


Placek:

Białka ubijamy z odrobiną cukru. Całe jajko ucieramy z resztą cukru. Dodajemy mąki, proszek, aromat, serek i jogurt cały czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy wiśnie i ubite białka i mieszamy łyżką.

Masę dzieli na dwie części i każdą smażymy na łyżeczce oleju. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż góra będzie już ścięta, dopiero wtedy obracamy - inaczej się rozleje.

Przed podaniem posypujemy chrupiącymi płatkami owsianymi.
 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 702
Białka (g) – 26,9
Tłuszcze (g) – 30,36
Węglowodany (g) – 80,78
W tym cukry (g) – 37,98
Błonnik (g) – 2,82
Sól (g) -0,73
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty