Puszysty placuszek z serka wiejskiego z wiśniami, posypany
karmelizowanymi płatkami owsianym - idealny na słodki obiad lub porządne śniadanie!
Składniki:
- Placek:
-
Serek wiejski - 200g
-
Jogurt naturalny - 50g
-
Wiśnie drylowane - 100g (mogą być oczywiście dowolne owoce)
-
Cukier - 2 łyżki
-
Mąka owsiana - 50g
-
Mąka krupczatka - 50g
-
Jajko - 1 + 2 białka
-
Olej - 2 łyżeczki
-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-
Aromat waniliowy - kilka kropel
-
Płatki:
-
Płatki owsiane - 2 łyżki
-
Cukier - 2 łyżki
-
Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Płatki:
Na patelnię wysypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Podgrzewamy na
małym gazie aż lekko się roztopi - nie pozwalamy mu się spalić. Dodajemy
płatki owsiane i chwilę razem mieszamy. Gorącą masę wylewamy na folię
aluminiową lub papier do pieczenia i uklepujemy łyżką. Kiedy wystygnie
zrobi się twarda i będzie ją można pokruszyć na placek.
Placek:
Białka ubijamy z odrobiną cukru. Całe jajko ucieramy z resztą cukru.
Dodajemy mąki, proszek, aromat, serek i jogurt cały czas mieszając
mikserem. Na końcu dodajemy wiśnie i ubite białka i mieszamy łyżką.
Masę dzieli na dwie części i każdą smażymy na łyżeczce oleju. Smażymy na
małym ogniu pod przykryciem, aż góra będzie już ścięta, dopiero wtedy
obracamy - inaczej się rozleje.
Przed podaniem posypujemy chrupiącymi płatkami owsianymi.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 702
Białka (g) – 26,9
Tłuszcze (g) – 30,36
Węglowodany (g) – 80,78
W tym cukry (g) – 37,98
Błonnik (g) – 2,82
Sól (g) -0,73
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
Komentarze
Prześlij komentarz