Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Duszonki z jarmużem i chorizo

Proste, szybkie i pyszne danie. Ziemniaki duszone z jarmużem i chorizo. Można podać na ciepło jako obiad i na zimno jako sałatkę.



Składniki (na 5 porcji):
  • Ziemniaki - 1,2kg
  • Chorizo - 100g (może być też boczek lub inna tłusta wędlina)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Jarmuż - 100g
  • Śmietana 12% - 1szt
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka



Ziemniaki kroimy w plastry (mogą być obrane lub nie, jak wolicie). Gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia.

Na patelni smażymy chorizo bez dodatku tłuszczu. Wystarczy to, co wytopi się z wędliny. Dodajemy przeciśnięty czosnek.
Kiedy czosnek się zarumieni dodajemy jarmuż pokrojony w paski bez twardych łodyg. Aby uzyskać 100g obranego jarmużu, skroiłam jedną całą roślinę.

Kiedy jarmuż zmięknie dodajemy ziemniaki, przyprawę i śmietanę. Mieszamy wszystko i dusimy pod przykryciem około 5 minut.  

Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 365
Białka (g) – 11,1
Tłuszcze (g) – 12,95
Węglowodany (g) – 53,45
W tym cukry (g) – 3,16
Błonnik (g) – 4,72
Sól (g) - 0,45
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty