Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Duszonki z jarmużem i chorizo

Proste, szybkie i pyszne danie. Ziemniaki duszone z jarmużem i chorizo. Można podać na ciepło jako obiad i na zimno jako sałatkę.



Składniki (na 5 porcji):
  • Ziemniaki - 1,2kg
  • Chorizo - 100g (może być też boczek lub inna tłusta wędlina)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Jarmuż - 100g
  • Śmietana 12% - 1szt
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka



Ziemniaki kroimy w plastry (mogą być obrane lub nie, jak wolicie). Gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia.

Na patelni smażymy chorizo bez dodatku tłuszczu. Wystarczy to, co wytopi się z wędliny. Dodajemy przeciśnięty czosnek.
Kiedy czosnek się zarumieni dodajemy jarmuż pokrojony w paski bez twardych łodyg. Aby uzyskać 100g obranego jarmużu, skroiłam jedną całą roślinę.

Kiedy jarmuż zmięknie dodajemy ziemniaki, przyprawę i śmietanę. Mieszamy wszystko i dusimy pod przykryciem około 5 minut.  

Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 365
Białka (g) – 11,1
Tłuszcze (g) – 12,95
Węglowodany (g) – 53,45
W tym cukry (g) – 3,16
Błonnik (g) – 4,72
Sól (g) - 0,45
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty