Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Duszonki z jarmużem i chorizo

Proste, szybkie i pyszne danie. Ziemniaki duszone z jarmużem i chorizo. Można podać na ciepło jako obiad i na zimno jako sałatkę.



Składniki (na 5 porcji):
  • Ziemniaki - 1,2kg
  • Chorizo - 100g (może być też boczek lub inna tłusta wędlina)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Jarmuż - 100g
  • Śmietana 12% - 1szt
  • Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka



Ziemniaki kroimy w plastry (mogą być obrane lub nie, jak wolicie). Gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia.

Na patelni smażymy chorizo bez dodatku tłuszczu. Wystarczy to, co wytopi się z wędliny. Dodajemy przeciśnięty czosnek.
Kiedy czosnek się zarumieni dodajemy jarmuż pokrojony w paski bez twardych łodyg. Aby uzyskać 100g obranego jarmużu, skroiłam jedną całą roślinę.

Kiedy jarmuż zmięknie dodajemy ziemniaki, przyprawę i śmietanę. Mieszamy wszystko i dusimy pod przykryciem około 5 minut.  

Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 365
Białka (g) – 11,1
Tłuszcze (g) – 12,95
Węglowodany (g) – 53,45
W tym cukry (g) – 3,16
Błonnik (g) – 4,72
Sól (g) - 0,45
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty