Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pudding chlebowy ze śliwkami


Świetny sposób na zagospodarowanie czerstwego pieczywa. Idealny na ciepłe śniadanie lub deser. Pierwszy raz robiłam pudding chlebowy i okazał się zaskakująco pyszny.

Składniki na 4 porcje:

  • Bułki pszenne - mogą być czerstwe (u mnie 240g)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Kefir - 250g
  • Jajko - 1
  • Cukier - 1 łyżka
  • Śliwki węgierki - 20szt
  • Rodzynki - 25g
  • Żurawina - 25g
  • Płatki migdałowe - 15g



Bułki kroimy w kromki i zalewamy mlekiem. Muszą być przykryte, więc jeśli mleka będzie za mało, można wymieszać je z wodą. Bułki muszą namoknąć i dobrze zmięknąć. Jeśli używacie czerstwego pieczywa, możecie zamoczyć je nawet na całą noc. Moje bułki były świeże, więc po pół godziny już były mięciutkie.

Kromki delikatnie przekładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pomiędzy kromki wkładamy połówki śliwek. 


Teraz robimy sos - w oryginalnym przepisie był na śmietanie, ale moja wersja na kefirze też sprawdza się rewelacyjnie i jest nieco lżejsza.

Roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego kefir, cukier, rodzynki i żurawinę. Można też doprawić cynamonem lub kardamonem. Zalewamy sosem pieczywo ze śliwkami. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.


 Zapiekamy w 170 stopniach przez 20 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia. 


Podajemy od razu po upieczeniu - najlepszy jest na gorąco




Orientacyjne wartości odżywcze na 1 porcję (1/4 całości)

Wartość energetyczna (kcal) –343
Białka (g) – 10,7
Tłuszcze (g) – 8
Węglowodany (g) –57,58
W tym cukry (g) – 14,52
Błonnik (g) – 3,25
Sól (g) - 0,4
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl









Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty