Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pudding chlebowy ze śliwkami


Świetny sposób na zagospodarowanie czerstwego pieczywa. Idealny na ciepłe śniadanie lub deser. Pierwszy raz robiłam pudding chlebowy i okazał się zaskakująco pyszny.

Składniki na 4 porcje:

  • Bułki pszenne - mogą być czerstwe (u mnie 240g)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Kefir - 250g
  • Jajko - 1
  • Cukier - 1 łyżka
  • Śliwki węgierki - 20szt
  • Rodzynki - 25g
  • Żurawina - 25g
  • Płatki migdałowe - 15g



Bułki kroimy w kromki i zalewamy mlekiem. Muszą być przykryte, więc jeśli mleka będzie za mało, można wymieszać je z wodą. Bułki muszą namoknąć i dobrze zmięknąć. Jeśli używacie czerstwego pieczywa, możecie zamoczyć je nawet na całą noc. Moje bułki były świeże, więc po pół godziny już były mięciutkie.

Kromki delikatnie przekładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pomiędzy kromki wkładamy połówki śliwek. 


Teraz robimy sos - w oryginalnym przepisie był na śmietanie, ale moja wersja na kefirze też sprawdza się rewelacyjnie i jest nieco lżejsza.

Roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego kefir, cukier, rodzynki i żurawinę. Można też doprawić cynamonem lub kardamonem. Zalewamy sosem pieczywo ze śliwkami. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.


 Zapiekamy w 170 stopniach przez 20 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia. 


Podajemy od razu po upieczeniu - najlepszy jest na gorąco




Orientacyjne wartości odżywcze na 1 porcję (1/4 całości)

Wartość energetyczna (kcal) –343
Białka (g) – 10,7
Tłuszcze (g) – 8
Węglowodany (g) –57,58
W tym cukry (g) – 14,52
Błonnik (g) – 3,25
Sól (g) - 0,4
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl









Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty