Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pudding chlebowy ze śliwkami


Świetny sposób na zagospodarowanie czerstwego pieczywa. Idealny na ciepłe śniadanie lub deser. Pierwszy raz robiłam pudding chlebowy i okazał się zaskakująco pyszny.

Składniki na 4 porcje:

  • Bułki pszenne - mogą być czerstwe (u mnie 240g)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Kefir - 250g
  • Jajko - 1
  • Cukier - 1 łyżka
  • Śliwki węgierki - 20szt
  • Rodzynki - 25g
  • Żurawina - 25g
  • Płatki migdałowe - 15g



Bułki kroimy w kromki i zalewamy mlekiem. Muszą być przykryte, więc jeśli mleka będzie za mało, można wymieszać je z wodą. Bułki muszą namoknąć i dobrze zmięknąć. Jeśli używacie czerstwego pieczywa, możecie zamoczyć je nawet na całą noc. Moje bułki były świeże, więc po pół godziny już były mięciutkie.

Kromki delikatnie przekładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pomiędzy kromki wkładamy połówki śliwek. 


Teraz robimy sos - w oryginalnym przepisie był na śmietanie, ale moja wersja na kefirze też sprawdza się rewelacyjnie i jest nieco lżejsza.

Roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego kefir, cukier, rodzynki i żurawinę. Można też doprawić cynamonem lub kardamonem. Zalewamy sosem pieczywo ze śliwkami. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.


 Zapiekamy w 170 stopniach przez 20 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia. 


Podajemy od razu po upieczeniu - najlepszy jest na gorąco




Orientacyjne wartości odżywcze na 1 porcję (1/4 całości)

Wartość energetyczna (kcal) –343
Białka (g) – 10,7
Tłuszcze (g) – 8
Węglowodany (g) –57,58
W tym cukry (g) – 14,52
Błonnik (g) – 3,25
Sól (g) - 0,4
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl









Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty