Świetny sposób na zagospodarowanie czerstwego pieczywa. Idealny na ciepłe
śniadanie lub deser. Pierwszy raz robiłam pudding chlebowy i okazał się zaskakująco pyszny.
Składniki na 4 porcje:
-
Bułki pszenne - mogą być czerstwe (u mnie 240g)
-
Olej - 1 łyżeczka
-
Kefir - 250g
-
Jajko - 1
-
Cukier - 1 łyżka
-
Śliwki węgierki - 20szt
-
Rodzynki - 25g
-
Żurawina - 25g
-
Płatki migdałowe - 15g
Bułki kroimy w kromki i zalewamy mlekiem. Muszą
być przykryte, więc jeśli mleka będzie za mało, można wymieszać je z
wodą. Bułki muszą namoknąć i dobrze zmięknąć. Jeśli używacie czerstwego
pieczywa, możecie zamoczyć je nawet na całą noc. Moje bułki były świeże,
więc po pół godziny już były mięciutkie.
Kromki delikatnie przekładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pomiędzy kromki wkładamy połówki śliwek.
Teraz robimy sos - w oryginalnym przepisie był na śmietanie, ale moja wersja na kefirze też sprawdza się rewelacyjnie i jest nieco lżejsza.
Roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego kefir, cukier, rodzynki i
żurawinę. Można też doprawić cynamonem lub kardamonem. Zalewamy sosem
pieczywo ze śliwkami. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Zapiekamy w 170 stopniach przez 20 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia.
Podajemy od razu po upieczeniu - najlepszy jest na gorąco
Orientacyjne wartości odżywcze na 1 porcję (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –343
Białka (g) – 10,7
Tłuszcze (g) – 8
Węglowodany (g) –57,58
W tym cukry (g) – 14,52
Błonnik (g) – 3,25
Sól (g) - 0,4
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony
ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz