Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Grecki burger


Burger z halloumi, tzatzikiem i oliwkami. Popularny fast food w innym wydaniu

Składniki na 3 burgery:

  • Bułka - 3 szt (u mnie z ziarnami, ale może być zwykła lub z sezamem)
  • Mięso mielone - 300g (u mnie z indyka, ale sprawdzi się też wieprzowe)
  • Pomidor - 3 plastry
  • Cebula czerwona - 3 plastry
  • Oliwki czarne w plastrach - 3 łyżeczki
  • Ser halloumi - 3 plastry
  • Olej - odrobina, do nasmarowania sera
  • Przyprawa tzatziki - 3 łyżeczki
  • Ogórek - 1 sztuka
  • Majonez - 30g
  • Pieprz
  • Keczup - 3 łyżeczki


Sos:
Ogórka ścieramy na tarce z małymi oczkami. Mocno odciskamy. Mieszamy z majonezem i 1 łyżeczką przyprawy tzatziki. Odstawiamy.


Mięso mielone mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy tzatziki i pieprzymy. Z mięsa robimy 3 burgery.
Grillowałam mięso na grillu elektrycznym ok 3 minuty z każdej strony. Możecie oczywiście korzystać ze zwykłego grilla lub patelni grillowej.
Pod koniec grillowania mięsa, na grilla kładziemy też przesmarowany olejem ser halloumi i grillujemy aż się zrumieni.


Bułkę kroimy. Smarujemy sosem, kładziemy składniki - po plastrze pomidora i cebuli, oliwki, burgera, znów sos, halloumi, keczup i górę bułki.  
 







Orientacyjne wartości odżywcze 1 burgera (z mięsa z indyka i bułka ważącą 100g)
Wartość energetyczna (kcal) – 626
Białka (g) – 37,6
Tłuszcze (g) – 29,8
Węglowodany (g) – 51,7

Błonnik (g) – 4,4

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty