Burger z halloumi, tzatzikiem i oliwkami. Popularny fast food w innym wydaniu
Składniki na 3 burgery:
-
Bułka - 3 szt (u mnie z ziarnami, ale może być zwykła lub z sezamem)
-
Mięso mielone - 300g (u mnie z indyka, ale sprawdzi się też wieprzowe)
-
Pomidor - 3 plastry
-
Cebula czerwona - 3 plastry
-
Oliwki czarne w plastrach - 3 łyżeczki
-
Ser halloumi - 3 plastry
-
Olej - odrobina, do nasmarowania sera
-
Przyprawa tzatziki - 3 łyżeczki
-
Ogórek - 1 sztuka
-
Majonez - 30g
-
Pieprz
-
Keczup - 3 łyżeczki
Sos:
Ogórka ścieramy na tarce z małymi oczkami. Mocno odciskamy. Mieszamy z majonezem i 1 łyżeczką przyprawy tzatziki. Odstawiamy.
Mięso mielone mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy tzatziki i pieprzymy. Z mięsa robimy 3 burgery.
Grillowałam mięso na grillu elektrycznym ok 3 minuty z każdej strony.
Możecie oczywiście korzystać ze zwykłego grilla lub patelni grillowej.
Pod koniec grillowania mięsa, na grilla kładziemy też przesmarowany olejem ser halloumi i grillujemy aż się zrumieni.
Bułkę kroimy. Smarujemy sosem, kładziemy składniki
- po plastrze pomidora i cebuli, oliwki, burgera, znów sos, halloumi,
keczup i górę bułki.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 burgera (z mięsa z indyka i bułka ważącą 100g)
Wartość energetyczna (kcal) – 626
Białka (g) – 37,6
Tłuszcze (g) – 29,8
Węglowodany (g) – 51,7
Błonnik (g) – 4,4
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz