Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Krakersy cebulowe z makiem i rozmarynem

Rewelacyjna przekąska - kruche cebulowe ciasteczka z rozmarynowym finiszem. Przepis z książki Kolekcja kuchni włoskiem, ale lekko przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:
  • Mąka pszenna - 160g
  • Mak - 30g
  • Jajko - 1szt
  • Cebula - 100g
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • Olej do nasmarowania blachy


Rozmaryn ucieramy w moździerzu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy z nich spójną masę.

Ciasto rozwałkowujemy na ok 5mm. Wykrawamy krakersy o wielkości około 4 cm - ja używałam do tego noża do karbowanych frytek.

Wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut, w tym ostatnie 10 minut na termoobiegu. Powinny się lekko zarumienić


Krakersy zostawiamy do ostygnięcia. Najlepsze są po kilku godzinach  


Orientacyjne wartości odżywcze całości - krakersów wyszło sporo, wystarczy na kilka dni podjadania
Wartość energetyczna (kcal) –1356
Białka (g) – 32,2
Tłuszcze (g) – 79,9
Węglowodany (g) – 124,3
W tym cukry (g) – 0
Błonnik (g) –11,6
Sól (g) - 0,2
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty