Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Krakersy cebulowe z makiem i rozmarynem

Rewelacyjna przekąska - kruche cebulowe ciasteczka z rozmarynowym finiszem. Przepis z książki Kolekcja kuchni włoskiem, ale lekko przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:
  • Mąka pszenna - 160g
  • Mak - 30g
  • Jajko - 1szt
  • Cebula - 100g
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • Olej do nasmarowania blachy


Rozmaryn ucieramy w moździerzu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy z nich spójną masę.

Ciasto rozwałkowujemy na ok 5mm. Wykrawamy krakersy o wielkości około 4 cm - ja używałam do tego noża do karbowanych frytek.

Wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut, w tym ostatnie 10 minut na termoobiegu. Powinny się lekko zarumienić


Krakersy zostawiamy do ostygnięcia. Najlepsze są po kilku godzinach  


Orientacyjne wartości odżywcze całości - krakersów wyszło sporo, wystarczy na kilka dni podjadania
Wartość energetyczna (kcal) –1356
Białka (g) – 32,2
Tłuszcze (g) – 79,9
Węglowodany (g) – 124,3
W tym cukry (g) – 0
Błonnik (g) –11,6
Sól (g) - 0,2
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty