Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Krakersy cebulowe z makiem i rozmarynem

Rewelacyjna przekąska - kruche cebulowe ciasteczka z rozmarynowym finiszem. Przepis z książki Kolekcja kuchni włoskiem, ale lekko przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:
  • Mąka pszenna - 160g
  • Mak - 30g
  • Jajko - 1szt
  • Cebula - 100g
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • Olej do nasmarowania blachy


Rozmaryn ucieramy w moździerzu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy z nich spójną masę.

Ciasto rozwałkowujemy na ok 5mm. Wykrawamy krakersy o wielkości około 4 cm - ja używałam do tego noża do karbowanych frytek.

Wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut, w tym ostatnie 10 minut na termoobiegu. Powinny się lekko zarumienić


Krakersy zostawiamy do ostygnięcia. Najlepsze są po kilku godzinach  


Orientacyjne wartości odżywcze całości - krakersów wyszło sporo, wystarczy na kilka dni podjadania
Wartość energetyczna (kcal) –1356
Białka (g) – 32,2
Tłuszcze (g) – 79,9
Węglowodany (g) – 124,3
W tym cukry (g) – 0
Błonnik (g) –11,6
Sól (g) - 0,2
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty