Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasto bananowo-orzechowe


Ciasto z dojrzałych bananów i mielonych orzechów z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Pyszne i bez wyrzutów sumienia. Porcja na keksówkę.

Składniki:

Banan dojrzały - 3szt
Jajko - 2 szt
Mąka pszenna - 100g
Orzechy mielone - 100g (u mnie 50g laskowych i 50g migdałów, ale mogą być inne orzechy)
Olej - 1/3 szklanki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cukier - 3 łyżki + 1 łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Mleko - 2 łyżki
Cynamon - 1 łyżeczka 
Kardamon - 1 łyżeczka   

Mikserem mieszamy 2 jajka, mleko, 3 łyżki cukru, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i mielone orzechy. Na końcu dodajemy 2 zgniecione widelcem banany. Dokładnie mieszamy. Do nasmarowanej foremki keksowej wlewamy pół ciasta. Rozsypujemy łyżeczkę cukru, cynamon i kardamon.  Zalewamy resztą ciasta i na górze układamy ostatniego banana pokrojonego w plasterki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut - do suchego patyczka. Możemy zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do wystudzenia.

 


 Banany na wierzchu uwalniają całą swoją słodycz, a po przekrojeniu ciasto ma w środku "uśmiech" z cynamonu i kardamonu. 

Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/10 ciasta)

Wartość energetyczna (kcal) – 170
Białka (g) –2,79
Tłuszcze (g) –8,56
Węglowodany (g) –20,14
W tym cukry (g) –4,89
Błonnik (g) – 0,84
Sól (g) - 0,04
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty