Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto bananowo-orzechowe


Ciasto z dojrzałych bananów i mielonych orzechów z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Pyszne i bez wyrzutów sumienia. Porcja na keksówkę.

Składniki:

Banan dojrzały - 3szt
Jajko - 2 szt
Mąka pszenna - 100g
Orzechy mielone - 100g (u mnie 50g laskowych i 50g migdałów, ale mogą być inne orzechy)
Olej - 1/3 szklanki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cukier - 3 łyżki + 1 łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Mleko - 2 łyżki
Cynamon - 1 łyżeczka 
Kardamon - 1 łyżeczka   

Mikserem mieszamy 2 jajka, mleko, 3 łyżki cukru, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i mielone orzechy. Na końcu dodajemy 2 zgniecione widelcem banany. Dokładnie mieszamy. Do nasmarowanej foremki keksowej wlewamy pół ciasta. Rozsypujemy łyżeczkę cukru, cynamon i kardamon.  Zalewamy resztą ciasta i na górze układamy ostatniego banana pokrojonego w plasterki.

Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut - do suchego patyczka. Możemy zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do wystudzenia.

 


 Banany na wierzchu uwalniają całą swoją słodycz, a po przekrojeniu ciasto ma w środku "uśmiech" z cynamonu i kardamonu. 

Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/10 ciasta)

Wartość energetyczna (kcal) – 170
Białka (g) –2,79
Tłuszcze (g) –8,56
Węglowodany (g) –20,14
W tym cukry (g) –4,89
Błonnik (g) – 0,84
Sól (g) - 0,04
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty