Ciasto z dojrzałych bananów i mielonych orzechów z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Pyszne i bez wyrzutów sumienia. Porcja na keksówkę.
Składniki:
Banan dojrzały - 3szt
Jajko - 2 szt
Mąka pszenna - 100g
Orzechy mielone - 100g (u mnie 50g laskowych i 50g migdałów, ale mogą być inne orzechy)
Olej - 1/3 szklanki
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Cukier - 3 łyżki + 1 łyżeczka
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
Mleko - 2 łyżki
Cynamon - 1 łyżeczka
Kardamon - 1 łyżeczka
Mikserem mieszamy 2 jajka, mleko, 3 łyżki cukru,
olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i mielone orzechy. Na
końcu dodajemy 2 zgniecione widelcem banany. Dokładnie mieszamy. Do
nasmarowanej foremki keksowej wlewamy pół ciasta. Rozsypujemy łyżeczkę
cukru, cynamon i kardamon. Zalewamy resztą ciasta i na górze układamy ostatniego banana pokrojonego w plasterki.
Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut - do
suchego patyczka. Możemy zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi
drzwiami do wystudzenia.
Banany na wierzchu uwalniają całą swoją słodycz, a po przekrojeniu ciasto ma w środku "uśmiech" z cynamonu i kardamonu.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/10 ciasta)
Wartość energetyczna (kcal) – 170
Białka (g) –2,79
Tłuszcze (g) –8,56
Węglowodany (g) –20,14
W tym cukry (g) –4,89
Błonnik (g) – 0,84
Sól (g) - 0,04
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony
ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz