Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto cukiniowo-bananowe z figami


Bardzo wilgotne i pachnące cynamonem. Z dodatkiem mąki owsianej, świeżych fig i bakali.

Składniki:
  • Cukinia starta - 1 szklanka
  • Banan dojrzały - 2 szt
  • Jajko - 2 szt
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka (115g)
  • Mąka owsiana - 1 szklanka (115g)
  • Cukier - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Kardamon - 1 płaska łyżeczka
  • Figa świeża - 2 szt
  • Daktyle - 4 szt
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka


Ciasto jest bardzo proste i nie wymaga użycia miksera - wszystko mieszamy łyżką.

Osobno mieszamy suche składniki, osobno mokre. Do mokrych dodajemy 1 figę pokrojoną w kostkę, daktyle pokrojone w plasterki, rodzynki, żurawinę, startą cukinię i rozgniecione banany.









Mieszamy składniki suche i mokre.

Wykładamy do natłuszczonej formy keksowej. Na górę wykładamy drugą figę pokrojoną w plasterki i lekko dociskamy.

Pieczemy w 180 stopniach 55 - 60 minut.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty