Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Ciasto cukiniowo-bananowe z figami


Bardzo wilgotne i pachnące cynamonem. Z dodatkiem mąki owsianej, świeżych fig i bakali.

Składniki:
  • Cukinia starta - 1 szklanka
  • Banan dojrzały - 2 szt
  • Jajko - 2 szt
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka (115g)
  • Mąka owsiana - 1 szklanka (115g)
  • Cukier - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Kardamon - 1 płaska łyżeczka
  • Figa świeża - 2 szt
  • Daktyle - 4 szt
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka


Ciasto jest bardzo proste i nie wymaga użycia miksera - wszystko mieszamy łyżką.

Osobno mieszamy suche składniki, osobno mokre. Do mokrych dodajemy 1 figę pokrojoną w kostkę, daktyle pokrojone w plasterki, rodzynki, żurawinę, startą cukinię i rozgniecione banany.









Mieszamy składniki suche i mokre.

Wykładamy do natłuszczonej formy keksowej. Na górę wykładamy drugą figę pokrojoną w plasterki i lekko dociskamy.

Pieczemy w 180 stopniach 55 - 60 minut.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty