Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Drożdżówki z makiem, migdałami i cytrynowym lukrem


Składniki (na 11 drożdżówek):

          Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Drożdże świeże - 20g
  • Masło - 50g
  • Jajko - 1szt (osobno białko i żółtko)
  • Mleko - 100 ml
  • Cukier - 30g
  • Sól - szczypta

    Nadzienie:
  • Masa makowa z baliami - 1 puszka 400g
  • Żurawina - 1 łyżka
  • Daktyle - 2 szt
  • Migdały w płatkach - 1 duża garść

    Lukier:
  • Cukier puder - 80g
  • Sok z cytryny - 7 łyżeczek


Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia masła, potem odkładamy do ostygnięcia - ma pozostać lekko ciepłe.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z masłem. Dodajemy żółtko jaja i cukier. Mieszamy. Dodajemy sól i mąkę. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Ciasto wałkujemy w kształt prostokąta na grubość ok 4-5 mm.
Na połowę wykładamy masę makową, żurawinę, pokrojone daktyle i płatki migdałowe. Składamy nienasmarowaną połówkę i końce lekko przyklepujemy.


Kroimy z nadzianego ciasta paski ok 6 centymetrowe i zawijamy w spiralę. Kładziemy na nasmarowanej blaszce.

Wierzch smarujemy ubitym białkiem.

Pieczemy w 190 stopniach 13-15 minut.



Lukier:

Puder mieszamy z sokiem z cytryny - najlepiej dodawać po łyżeczce soku. Ucieramy, aż uzyska połysk i idealną konsystencję - powinien być gęsty i bardzo powoli spływać z łyżki.

Drożdżówki po wystudzeniu smarujemy lukrem.  




Orientacyjne wartości odżywcze 1 drożdżówki
Wartość energetyczna (kcal) – 284
Białka (g) – 6,19
Tłuszcze (g) – 9,58
Węglowodany (g) – 41,97
W tym cukry (g) – 20
Błonnik (g) –3,31
Sól (g) -0,02
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu 



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty