Składniki (na 11 drożdżówek):
Ciasto:
-
Mąka pszenna - 300g
-
Drożdże świeże - 20g
-
Masło - 50g
-
Jajko - 1szt (osobno białko i żółtko)
-
Mleko - 100 ml
-
Cukier - 30g
-
Sól - szczypta
Nadzienie:
-
Masa makowa z baliami - 1 puszka 400g
-
Żurawina - 1 łyżka
-
Daktyle - 2 szt
-
Migdały w płatkach - 1 duża garść
Lukier:
-
Cukier puder - 80g
-
Sok z cytryny - 7 łyżeczek
Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia masła, potem odkładamy do ostygnięcia - ma pozostać lekko ciepłe.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z masłem. Dodajemy żółtko jaja i
cukier. Mieszamy. Dodajemy sól i mąkę. Ciasto zagniatamy, aż przestanie
się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Ciasto wałkujemy w kształt prostokąta na grubość ok 4-5 mm.
Na połowę wykładamy masę makową, żurawinę, pokrojone daktyle i płatki
migdałowe. Składamy nienasmarowaną połówkę i końce lekko przyklepujemy.
Kroimy z nadzianego ciasta paski ok 6 centymetrowe i zawijamy w spiralę. Kładziemy na nasmarowanej blaszce.
Wierzch smarujemy ubitym białkiem.
Pieczemy w 190 stopniach 13-15 minut.
Lukier:
Puder mieszamy z sokiem z cytryny - najlepiej dodawać po łyżeczce soku.
Ucieramy, aż uzyska połysk i idealną konsystencję - powinien być gęsty i
bardzo powoli spływać z łyżki.
Drożdżówki po wystudzeniu smarujemy lukrem.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 drożdżówki
Wartość energetyczna (kcal) – 284
Białka (g) – 6,19
Tłuszcze (g) – 9,58
Węglowodany (g) – 41,97
W tym cukry (g) – 20
Błonnik (g) –3,31
Sól (g) -0,02
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
Komentarze
Prześlij komentarz