Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Drożdżówki z makiem, migdałami i cytrynowym lukrem


Składniki (na 11 drożdżówek):

          Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Drożdże świeże - 20g
  • Masło - 50g
  • Jajko - 1szt (osobno białko i żółtko)
  • Mleko - 100 ml
  • Cukier - 30g
  • Sól - szczypta

    Nadzienie:
  • Masa makowa z baliami - 1 puszka 400g
  • Żurawina - 1 łyżka
  • Daktyle - 2 szt
  • Migdały w płatkach - 1 duża garść

    Lukier:
  • Cukier puder - 80g
  • Sok z cytryny - 7 łyżeczek


Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia masła, potem odkładamy do ostygnięcia - ma pozostać lekko ciepłe.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z masłem. Dodajemy żółtko jaja i cukier. Mieszamy. Dodajemy sól i mąkę. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Ciasto wałkujemy w kształt prostokąta na grubość ok 4-5 mm.
Na połowę wykładamy masę makową, żurawinę, pokrojone daktyle i płatki migdałowe. Składamy nienasmarowaną połówkę i końce lekko przyklepujemy.


Kroimy z nadzianego ciasta paski ok 6 centymetrowe i zawijamy w spiralę. Kładziemy na nasmarowanej blaszce.

Wierzch smarujemy ubitym białkiem.

Pieczemy w 190 stopniach 13-15 minut.



Lukier:

Puder mieszamy z sokiem z cytryny - najlepiej dodawać po łyżeczce soku. Ucieramy, aż uzyska połysk i idealną konsystencję - powinien być gęsty i bardzo powoli spływać z łyżki.

Drożdżówki po wystudzeniu smarujemy lukrem.  




Orientacyjne wartości odżywcze 1 drożdżówki
Wartość energetyczna (kcal) – 284
Białka (g) – 6,19
Tłuszcze (g) – 9,58
Węglowodany (g) – 41,97
W tym cukry (g) – 20
Błonnik (g) –3,31
Sól (g) -0,02
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu 



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty