Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Chrupiące ryżowe kokosanki

Błyskawiczne kokosanki z dodatkiem płatków ryżowych. Pyszne i chrupiące! Porcja wystarcza na wykonanie 18 sporych kokosanek


Składniki:
  • Wiórki kokosowe - 120g
  • Płatki ryżowe - 80g
  • Cukier - 70g
  • Jajko - 2 szt


Białka ubijamy z 20g cukru na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem, aż zmienią kolor na jasnożółty.
Do żółtek dodajemy wiórki kokosowe i płatki ryżowe (surowe). Mieszamy wszystko. Dodajemy białka i mieszamy lekko. Masa powinna być gęsta.

Na natłuszczoną blachę kładziemy porcje ciasta małą łyżeczką. Z tej porcji wyszło  mi 18 sztuk. Pieczemy w 160 stopniach 30 minut. Powinny się lekko zarumienić.



Orientacyjne wartości odżywcze w 1 porcji (1 kokosance)
Wartość energetyczna (kcal) – 86
Białka (g) – 1,5
Tłuszcze (g) – 5 
Węglowodany (g) – 8,2
W tym cukry (g) –4,2
Błonnik (g) –0,75
Sól (g) -0,02
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty