Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Chrupiące ryżowe kokosanki

Błyskawiczne kokosanki z dodatkiem płatków ryżowych. Pyszne i chrupiące! Porcja wystarcza na wykonanie 18 sporych kokosanek


Składniki:
  • Wiórki kokosowe - 120g
  • Płatki ryżowe - 80g
  • Cukier - 70g
  • Jajko - 2 szt


Białka ubijamy z 20g cukru na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem, aż zmienią kolor na jasnożółty.
Do żółtek dodajemy wiórki kokosowe i płatki ryżowe (surowe). Mieszamy wszystko. Dodajemy białka i mieszamy lekko. Masa powinna być gęsta.

Na natłuszczoną blachę kładziemy porcje ciasta małą łyżeczką. Z tej porcji wyszło  mi 18 sztuk. Pieczemy w 160 stopniach 30 minut. Powinny się lekko zarumienić.



Orientacyjne wartości odżywcze w 1 porcji (1 kokosance)
Wartość energetyczna (kcal) – 86
Białka (g) – 1,5
Tłuszcze (g) – 5 
Węglowodany (g) – 8,2
W tym cukry (g) –4,2
Błonnik (g) –0,75
Sól (g) -0,02
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty