Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Chrupiące ryżowe kokosanki

Błyskawiczne kokosanki z dodatkiem płatków ryżowych. Pyszne i chrupiące! Porcja wystarcza na wykonanie 18 sporych kokosanek


Składniki:
  • Wiórki kokosowe - 120g
  • Płatki ryżowe - 80g
  • Cukier - 70g
  • Jajko - 2 szt


Białka ubijamy z 20g cukru na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem, aż zmienią kolor na jasnożółty.
Do żółtek dodajemy wiórki kokosowe i płatki ryżowe (surowe). Mieszamy wszystko. Dodajemy białka i mieszamy lekko. Masa powinna być gęsta.

Na natłuszczoną blachę kładziemy porcje ciasta małą łyżeczką. Z tej porcji wyszło  mi 18 sztuk. Pieczemy w 160 stopniach 30 minut. Powinny się lekko zarumienić.



Orientacyjne wartości odżywcze w 1 porcji (1 kokosance)
Wartość energetyczna (kcal) – 86
Białka (g) – 1,5
Tłuszcze (g) – 5 
Węglowodany (g) – 8,2
W tym cukry (g) –4,2
Błonnik (g) –0,75
Sól (g) -0,02
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty