Wariacja na temat bigosu - z dodatkiem chorizo i suszonych pomidorów
okazał się przepyszny. Nie bójcie się spróbować, bo naprawdę warto.
Składniki na 4 porcje:
-
Kiełbasa chorizo - 200g
-
Cebula - 1 szt
-
Kapusta kiszona - 500g
-
Kapusta biała - 1/4 główki
-
Pomidory suszone w oleju - 70g
-
Wino czerwone słodkie - 100ml
-
Śliwki węgierki - 5szt
-
Grzyby suszone - garść
-
Pieprz
-
Ziele angielskie - 3szt
-
Liść laurowy - 2szt
-
Pieprz w ziarnach - 5szt
Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Nie trzeba dawać oleju, bo chorizo jest bardzo tłuste. Dodajemy cebulę
pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zmięknięcia.
Dodajemy pokrojone kapusty, śliwki, suszone pomidory i przyprawy.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i chwilę moczymy. Kiedy będą miękkie, kroimy w
kostkę i dodajemy do bigosu. Wszystko razem mieszamy i zalewamy winem.
Dusimy pod przykryciem.
Bigos powinien gotować się długo - nawet 2 godziny (choć ja niestety nie miałam tyle czasu i musiała wystarczyć godzina).
Orientacyjne wartości odżywcze na 1 porcję (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 398
Białka (g) –15,5
Tłuszcze (g) –29,8
Węglowodany (g) –10,9
W tym cukry (g) –6,15
Błonnik (g) –5,32
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
Komentarze
Prześlij komentarz