Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Bigos Ole!


Wariacja na temat bigosu - z dodatkiem chorizo i suszonych pomidorów okazał się przepyszny. Nie bójcie się spróbować, bo naprawdę warto.

Składniki na 4 porcje:
  • Kiełbasa chorizo - 200g
  • Cebula - 1 szt
  • Kapusta kiszona - 500g
  • Kapusta biała - 1/4 główki
  • Pomidory suszone w oleju - 70g
  • Wino czerwone słodkie - 100ml
  • Śliwki węgierki - 5szt
  • Grzyby suszone - garść
  • Pieprz
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Liść laurowy - 2szt
  • Pieprz w ziarnach - 5szt


Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nie trzeba dawać oleju, bo chorizo jest bardzo tłuste. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zmięknięcia.

Dodajemy pokrojone kapusty, śliwki, suszone pomidory i przyprawy.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i chwilę moczymy. Kiedy będą miękkie, kroimy w kostkę i dodajemy do bigosu. Wszystko razem mieszamy i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem.  


Bigos powinien gotować się długo - nawet 2 godziny (choć ja niestety nie miałam tyle czasu i musiała wystarczyć godzina).

  
Orientacyjne wartości odżywcze na 1 porcję (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 398
Białka (g) –15,5
Tłuszcze (g) –29,8
Węglowodany (g) –10,9
W tym cukry (g) –6,15
Błonnik (g) –5,32
 
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty