Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Bigos Ole!


Wariacja na temat bigosu - z dodatkiem chorizo i suszonych pomidorów okazał się przepyszny. Nie bójcie się spróbować, bo naprawdę warto.

Składniki na 4 porcje:
  • Kiełbasa chorizo - 200g
  • Cebula - 1 szt
  • Kapusta kiszona - 500g
  • Kapusta biała - 1/4 główki
  • Pomidory suszone w oleju - 70g
  • Wino czerwone słodkie - 100ml
  • Śliwki węgierki - 5szt
  • Grzyby suszone - garść
  • Pieprz
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Liść laurowy - 2szt
  • Pieprz w ziarnach - 5szt


Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nie trzeba dawać oleju, bo chorizo jest bardzo tłuste. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zmięknięcia.

Dodajemy pokrojone kapusty, śliwki, suszone pomidory i przyprawy.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i chwilę moczymy. Kiedy będą miękkie, kroimy w kostkę i dodajemy do bigosu. Wszystko razem mieszamy i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem.  


Bigos powinien gotować się długo - nawet 2 godziny (choć ja niestety nie miałam tyle czasu i musiała wystarczyć godzina).

  
Orientacyjne wartości odżywcze na 1 porcję (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 398
Białka (g) –15,5
Tłuszcze (g) –29,8
Węglowodany (g) –10,9
W tym cukry (g) –6,15
Błonnik (g) –5,32
 
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty