Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Bigos Ole!


Wariacja na temat bigosu - z dodatkiem chorizo i suszonych pomidorów okazał się przepyszny. Nie bójcie się spróbować, bo naprawdę warto.

Składniki na 4 porcje:
  • Kiełbasa chorizo - 200g
  • Cebula - 1 szt
  • Kapusta kiszona - 500g
  • Kapusta biała - 1/4 główki
  • Pomidory suszone w oleju - 70g
  • Wino czerwone słodkie - 100ml
  • Śliwki węgierki - 5szt
  • Grzyby suszone - garść
  • Pieprz
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Liść laurowy - 2szt
  • Pieprz w ziarnach - 5szt


Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nie trzeba dawać oleju, bo chorizo jest bardzo tłuste. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zmięknięcia.

Dodajemy pokrojone kapusty, śliwki, suszone pomidory i przyprawy.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i chwilę moczymy. Kiedy będą miękkie, kroimy w kostkę i dodajemy do bigosu. Wszystko razem mieszamy i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem.  


Bigos powinien gotować się długo - nawet 2 godziny (choć ja niestety nie miałam tyle czasu i musiała wystarczyć godzina).

  
Orientacyjne wartości odżywcze na 1 porcję (1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 398
Białka (g) –15,5
Tłuszcze (g) –29,8
Węglowodany (g) –10,9
W tym cukry (g) –6,15
Błonnik (g) –5,32
 
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty