Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Buraczki z papryką do słoików


Buraczki na zimę w trochę innej wersji - z papryką. Przepis od mojej mamy  - w zeszłym roku zrobiła na próbę i bardzo zasmakowały wszystkim!

Składniki:
  • Buraki - 3kg
  • Papryka czerwona - 1kg
  • Cebula - 3 duże sztuki
    Zalewa:
  • Woda - 4 szklanki
  • Ocet - 3/4 szklanki
  • Cukier - 8 łyżek
  • Sól - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 10 szt
  • Ziele angielskie - 15 szt


Buraki trzemy na tarce z dużym oczkiem. Paprykę i cebulę kroimy w paski.

Składniki na zalewę gotujemy. Dodajemy warzywa i gotujemy razem 15 minut.

Warzywa wkładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty