Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Buraczki z papryką do słoików


Buraczki na zimę w trochę innej wersji - z papryką. Przepis od mojej mamy  - w zeszłym roku zrobiła na próbę i bardzo zasmakowały wszystkim!

Składniki:
  • Buraki - 3kg
  • Papryka czerwona - 1kg
  • Cebula - 3 duże sztuki
    Zalewa:
  • Woda - 4 szklanki
  • Ocet - 3/4 szklanki
  • Cukier - 8 łyżek
  • Sól - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 10 szt
  • Ziele angielskie - 15 szt


Buraki trzemy na tarce z dużym oczkiem. Paprykę i cebulę kroimy w paski.

Składniki na zalewę gotujemy. Dodajemy warzywa i gotujemy razem 15 minut.

Warzywa wkładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty