Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Buraczki z papryką do słoików


Buraczki na zimę w trochę innej wersji - z papryką. Przepis od mojej mamy  - w zeszłym roku zrobiła na próbę i bardzo zasmakowały wszystkim!

Składniki:
  • Buraki - 3kg
  • Papryka czerwona - 1kg
  • Cebula - 3 duże sztuki
    Zalewa:
  • Woda - 4 szklanki
  • Ocet - 3/4 szklanki
  • Cukier - 8 łyżek
  • Sól - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 10 szt
  • Ziele angielskie - 15 szt


Buraki trzemy na tarce z dużym oczkiem. Paprykę i cebulę kroimy w paski.

Składniki na zalewę gotujemy. Dodajemy warzywa i gotujemy razem 15 minut.

Warzywa wkładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty