Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kiełbaski pieczone w miodowym piwie z batatami


Białe kiełbaski zapiekane z miodowym piwem, jajkiem, batatami i cebulą. Niesamowity aromat piwa, do tego słodkie ziemniaki i chrupiące kiełbaski z jajkiem. Połączenie idealne!

Składniki:

  • Kiełbaski białe parzone - 500g
  • Bataty - 600g
  • Cebula - 2szt
  • Jajko - 4szt
  • Olej - do nasmarowania naczynia
    Zalewa:
  • Piwo miodowe - 200ml
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka i ostra, czosnek granulowany
  • Pieprz ziołowy, majeranek, bazylia

Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Kładziemy pokrojone bataty, pokrojoną cebulę i kiełbaski. 




Mieszamy wszystkie składniki zalewy i wylewamy na kiełbaski.


Pieczemy w 200 stopniach pod przykryciem 30 minut (żeby bataty zmiękły), potem 15 minut bez przykrycia z termoobiegiem.

  
Kiedy kiełbaski będą przypieczone, wbijamy na nie jajka. Pieczemy jeszcze maksymalnie 10 minut.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 582
Białka (g) – 27,36
Tłuszcze (g) – 36,45
Węglowodany (g) – 33,04
W tym cukry (g) – 10,01
Błonnik (g) – 0,85

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty