Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kiełbaski pieczone w miodowym piwie z batatami


Białe kiełbaski zapiekane z miodowym piwem, jajkiem, batatami i cebulą. Niesamowity aromat piwa, do tego słodkie ziemniaki i chrupiące kiełbaski z jajkiem. Połączenie idealne!

Składniki:

  • Kiełbaski białe parzone - 500g
  • Bataty - 600g
  • Cebula - 2szt
  • Jajko - 4szt
  • Olej - do nasmarowania naczynia
    Zalewa:
  • Piwo miodowe - 200ml
  • Sos sojowy - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka i ostra, czosnek granulowany
  • Pieprz ziołowy, majeranek, bazylia

Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Kładziemy pokrojone bataty, pokrojoną cebulę i kiełbaski. 




Mieszamy wszystkie składniki zalewy i wylewamy na kiełbaski.


Pieczemy w 200 stopniach pod przykryciem 30 minut (żeby bataty zmiękły), potem 15 minut bez przykrycia z termoobiegiem.

  
Kiedy kiełbaski będą przypieczone, wbijamy na nie jajka. Pieczemy jeszcze maksymalnie 10 minut.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1/4 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 582
Białka (g) – 27,36
Tłuszcze (g) – 36,45
Węglowodany (g) – 33,04
W tym cukry (g) – 10,01
Błonnik (g) – 0,85

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty