Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pizzowy chlebek cukiniowy


Idealny na obiad lub drugie śniadanie. Pachnie jak pizza i smakuje wyśmienicie. Można zostawić go na następny dzień - tylko zyska na smaku.


Składniki na formę keksową:
  • Cukinia starta - 200g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Szynka - 100g
  • Pomidory suszone z oleju - 30g
  • Mozzarella - 1szt (125g)
  • Oliwki - 6szt
  • Jajko - 1 szt
  • Jalapeno konserwowe - 3 plasterki
  • Mąka krupczatka - 100g
  • Zioła prowansalskie - 1 duża łyżeczka
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Czarnuszka - 1 płaska łyżka
  • Olej - do nasmarowania formy


Startą cukinię mocno odciskamy. Szynkę kroimy w paski. Czosnek przeciskamy, a resztę warzyw kroimy. Mozzarellę kroimy na małe kostki. Wszystko razem mieszamy z jajkiem, mąką i pieprzem i ziołami. 



 Masę przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 539
Białka (g) – 30,77
Tłuszcze (g) – 26,65
Węglowodany (g) – 44,55
W tym cukry (g) – 3,8
Błonnik (g) –1,49
Sól (g) -1,15
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty