Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pizzowy chlebek cukiniowy


Idealny na obiad lub drugie śniadanie. Pachnie jak pizza i smakuje wyśmienicie. Można zostawić go na następny dzień - tylko zyska na smaku.


Składniki na formę keksową:
  • Cukinia starta - 200g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Szynka - 100g
  • Pomidory suszone z oleju - 30g
  • Mozzarella - 1szt (125g)
  • Oliwki - 6szt
  • Jajko - 1 szt
  • Jalapeno konserwowe - 3 plasterki
  • Mąka krupczatka - 100g
  • Zioła prowansalskie - 1 duża łyżeczka
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Czarnuszka - 1 płaska łyżka
  • Olej - do nasmarowania formy


Startą cukinię mocno odciskamy. Szynkę kroimy w paski. Czosnek przeciskamy, a resztę warzyw kroimy. Mozzarellę kroimy na małe kostki. Wszystko razem mieszamy z jajkiem, mąką i pieprzem i ziołami. 



 Masę przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 539
Białka (g) – 30,77
Tłuszcze (g) – 26,65
Węglowodany (g) – 44,55
W tym cukry (g) – 3,8
Błonnik (g) –1,49
Sól (g) -1,15
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty