Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Pizzowy chlebek cukiniowy


Idealny na obiad lub drugie śniadanie. Pachnie jak pizza i smakuje wyśmienicie. Można zostawić go na następny dzień - tylko zyska na smaku.


Składniki na formę keksową:
  • Cukinia starta - 200g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Szynka - 100g
  • Pomidory suszone z oleju - 30g
  • Mozzarella - 1szt (125g)
  • Oliwki - 6szt
  • Jajko - 1 szt
  • Jalapeno konserwowe - 3 plasterki
  • Mąka krupczatka - 100g
  • Zioła prowansalskie - 1 duża łyżeczka
  • Pieprz - 1/2 łyżeczki
  • Czarnuszka - 1 płaska łyżka
  • Olej - do nasmarowania formy


Startą cukinię mocno odciskamy. Szynkę kroimy w paski. Czosnek przeciskamy, a resztę warzyw kroimy. Mozzarellę kroimy na małe kostki. Wszystko razem mieszamy z jajkiem, mąką i pieprzem i ziołami. 



 Masę przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Zostawiamy do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) – 539
Białka (g) – 30,77
Tłuszcze (g) – 26,65
Węglowodany (g) – 44,55
W tym cukry (g) – 3,8
Błonnik (g) –1,49
Sól (g) -1,15
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty