Wiem, że przepis jest nietypowy, ale na prawdę warto go spróbować. Pizza okazała się idealna również na deser :)
Składniki:
Ciasto: (porcja na 2 pizze wielkości dużego talerza)
-
Mąka tortowa - 170g
-
Drożdże w proszku - 4g
-
Cukier - 1/3 łyżeczki
-
Sól - 1/3 łyżeczki
-
Olej rzepakowy - 1/2 łyżeczki
-
Woda - 85ml
-
Kasza manna do obsypania stolnicy
Na pizzę:
-
Kakao - 2 łyżki
-
Cukier - 2 łyżki
-
Cynamon - 2 łyżeczki
-
Dowolne owoce, u mnie:
-
jabłko, gruszka, nektarynka, winogrona, banan
Robimy ciasto jak na zwykłą pizzę (przepis był już na moim blogu):
Odlewamy część wody, mieszamy z solą i na chwilę odstawiamy. Mieszamy
mąkę, cukier, drożdże, olej i resztę wody. Na końcu dodajemy wodę z
solą. Jeśli ciasto będzie zbyt "wodniste" dodajemy jeszcze odrobinę
mąki.
Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno wystarczyć 30-40 minut.
Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni.
Wszystkie składniki na pizzę kroimy.
Ciasto dzielimy na 2 porcje. Formujemy kulki i rękami wyrabiamy placki. Najlepiej obsypywać stolnicę kaszą manną, a nie mąką.
Każdy placek obsypujemy łyżką kakao, łyżką cukru i łyżeczką cynamonu.
Kładziemy pokrojone owoce. Pizzę pieczemy w 220 stopniach. Ja piekę na
kamieniu więc wystarcza mi 5 minut, na blaszce będzie trzeba potrzymać
dłużej.
Pizzę podajemy z lodami i bitą śmietaną.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1 pizza = 1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –700
Białka (g) – 16,6
Tłuszcze (g) – 4,8
Węglowodany (g) – 143,1
W tym cukry (g) – 12,45
Błonnik (g) –10,95
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz