Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pizza na słodko z owocami

Wiem, że przepis jest nietypowy, ale na prawdę warto go spróbować. Pizza okazała się idealna również na deser :)



 Składniki:
 
        Ciasto: (porcja na 2 pizze wielkości dużego talerza)

  • Mąka tortowa - 170g
  • Drożdże w proszku - 4g
  • Cukier - 1/3 łyżeczki
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Olej rzepakowy - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 85ml
  • Kasza manna do obsypania stolnicy

    Na pizzę:
  • Kakao - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Dowolne owoce, u mnie:
  • jabłko, gruszka, nektarynka, winogrona, banan




Robimy ciasto jak na zwykłą pizzę (przepis był już na moim blogu):

Odlewamy część wody, mieszamy z solą i na chwilę odstawiamy. Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i resztę wody. Na końcu dodajemy wodę z solą. Jeśli ciasto będzie zbyt "wodniste" dodajemy jeszcze odrobinę mąki.

Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno wystarczyć 30-40 minut.

Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni.

Wszystkie składniki na pizzę kroimy.



Ciasto dzielimy na 2 porcje. Formujemy kulki i rękami wyrabiamy placki. Najlepiej obsypywać stolnicę kaszą manną, a nie mąką.

Każdy placek obsypujemy łyżką kakao, łyżką cukru i łyżeczką cynamonu.

Kładziemy pokrojone owoce. Pizzę pieczemy w 220 stopniach. Ja piekę na kamieniu więc wystarcza mi 5 minut, na blaszce będzie trzeba potrzymać dłużej.  
 


 Pizzę podajemy z lodami i bitą śmietaną.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji  (1 pizza = 1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –700
Białka (g) – 16,6
Tłuszcze (g) – 4,8
Węglowodany (g) – 143,1
W tym cukry (g) – 12,45
Błonnik (g) –10,95

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty