Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pizza na słodko z owocami

Wiem, że przepis jest nietypowy, ale na prawdę warto go spróbować. Pizza okazała się idealna również na deser :)



 Składniki:
 
        Ciasto: (porcja na 2 pizze wielkości dużego talerza)

  • Mąka tortowa - 170g
  • Drożdże w proszku - 4g
  • Cukier - 1/3 łyżeczki
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Olej rzepakowy - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 85ml
  • Kasza manna do obsypania stolnicy

    Na pizzę:
  • Kakao - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Dowolne owoce, u mnie:
  • jabłko, gruszka, nektarynka, winogrona, banan




Robimy ciasto jak na zwykłą pizzę (przepis był już na moim blogu):

Odlewamy część wody, mieszamy z solą i na chwilę odstawiamy. Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i resztę wody. Na końcu dodajemy wodę z solą. Jeśli ciasto będzie zbyt "wodniste" dodajemy jeszcze odrobinę mąki.

Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno wystarczyć 30-40 minut.

Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni.

Wszystkie składniki na pizzę kroimy.



Ciasto dzielimy na 2 porcje. Formujemy kulki i rękami wyrabiamy placki. Najlepiej obsypywać stolnicę kaszą manną, a nie mąką.

Każdy placek obsypujemy łyżką kakao, łyżką cukru i łyżeczką cynamonu.

Kładziemy pokrojone owoce. Pizzę pieczemy w 220 stopniach. Ja piekę na kamieniu więc wystarcza mi 5 minut, na blaszce będzie trzeba potrzymać dłużej.  
 


 Pizzę podajemy z lodami i bitą śmietaną.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji  (1 pizza = 1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –700
Białka (g) – 16,6
Tłuszcze (g) – 4,8
Węglowodany (g) – 143,1
W tym cukry (g) – 12,45
Błonnik (g) –10,95

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty