Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pizza na słodko z owocami

Wiem, że przepis jest nietypowy, ale na prawdę warto go spróbować. Pizza okazała się idealna również na deser :)



 Składniki:
 
        Ciasto: (porcja na 2 pizze wielkości dużego talerza)

  • Mąka tortowa - 170g
  • Drożdże w proszku - 4g
  • Cukier - 1/3 łyżeczki
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Olej rzepakowy - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 85ml
  • Kasza manna do obsypania stolnicy

    Na pizzę:
  • Kakao - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Dowolne owoce, u mnie:
  • jabłko, gruszka, nektarynka, winogrona, banan




Robimy ciasto jak na zwykłą pizzę (przepis był już na moim blogu):

Odlewamy część wody, mieszamy z solą i na chwilę odstawiamy. Mieszamy mąkę, cukier, drożdże, olej i resztę wody. Na końcu dodajemy wodę z solą. Jeśli ciasto będzie zbyt "wodniste" dodajemy jeszcze odrobinę mąki.

Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno wystarczyć 30-40 minut.

Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni.

Wszystkie składniki na pizzę kroimy.



Ciasto dzielimy na 2 porcje. Formujemy kulki i rękami wyrabiamy placki. Najlepiej obsypywać stolnicę kaszą manną, a nie mąką.

Każdy placek obsypujemy łyżką kakao, łyżką cukru i łyżeczką cynamonu.

Kładziemy pokrojone owoce. Pizzę pieczemy w 220 stopniach. Ja piekę na kamieniu więc wystarcza mi 5 minut, na blaszce będzie trzeba potrzymać dłużej.  
 


 Pizzę podajemy z lodami i bitą śmietaną.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji  (1 pizza = 1/2 całości)
Wartość energetyczna (kcal) –700
Białka (g) – 16,6
Tłuszcze (g) – 4,8
Węglowodany (g) – 143,1
W tym cukry (g) – 12,45
Błonnik (g) –10,95

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty