Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kruche ciasteczka mleczno kakaowe (z mlekiem w proszku)

Kruche, mocno mleczne ciasteczka. Pyszne i bardzo ładnie się prezentują. Smakują idealnie z gorącym mlekiem!

Składniki (na 38 ciasteczek):
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mleko w proszku - 60g
  • Proszek do pieczenia - 1łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 115g
  • Masło - 150g
  • Żóltka jaj - 2szt
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Kakao - 2 łyżki



Wszystkie składniki (oprócz kakao) mieszamy i długo zagniatamy. Ciasto powinno być dość zwarte i odchodzić od rąk. Dzielimy na pół i do jednej połówki dodajemy kakao. Znów wyrabiamy.

Wstawiamy do lodówki na 30 minut




Ciasta wałkujemy na ok 4mm grubości. Układamy jedno ciasto na drugim i lekko dociskamy. Rolujemy w wałek.

 
 Z wałka odcinamy plasterki ciasta. Można je lekko uklepać. Ciastka wykładamy na blaszkę. Nie smarowałam żadnym tłuszczem - ciastka same w sobie są tłuste i nie przywierają.

Pieczemy w 190 stopniach 15 minut - do zarumieniania. 





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1 ciasteczko, jeśli z całości wyszło 38szt)
Wartość energetyczna (kcal) –73
Białka (g) – 1,12
Tłuszcze (g) – 3,76
Węglowodany (g) – 8,68
W tym cukry (g) – 3,81

Sól (g) -0,02
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty