Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Kruche ciasteczka mleczno kakaowe (z mlekiem w proszku)

Kruche, mocno mleczne ciasteczka. Pyszne i bardzo ładnie się prezentują. Smakują idealnie z gorącym mlekiem!

Składniki (na 38 ciasteczek):
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mleko w proszku - 60g
  • Proszek do pieczenia - 1łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 115g
  • Masło - 150g
  • Żóltka jaj - 2szt
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Kakao - 2 łyżki



Wszystkie składniki (oprócz kakao) mieszamy i długo zagniatamy. Ciasto powinno być dość zwarte i odchodzić od rąk. Dzielimy na pół i do jednej połówki dodajemy kakao. Znów wyrabiamy.

Wstawiamy do lodówki na 30 minut




Ciasta wałkujemy na ok 4mm grubości. Układamy jedno ciasto na drugim i lekko dociskamy. Rolujemy w wałek.

 
 Z wałka odcinamy plasterki ciasta. Można je lekko uklepać. Ciastka wykładamy na blaszkę. Nie smarowałam żadnym tłuszczem - ciastka same w sobie są tłuste i nie przywierają.

Pieczemy w 190 stopniach 15 minut - do zarumieniania. 





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji(1 ciasteczko, jeśli z całości wyszło 38szt)
Wartość energetyczna (kcal) –73
Białka (g) – 1,12
Tłuszcze (g) – 3,76
Węglowodany (g) – 8,68
W tym cukry (g) – 3,81

Sól (g) -0,02
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty