Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna surówka z groszkiem

Szybka i pyszna surówka - idealna do mięs i ryb z grilla. Zrobicie ją w 5 minut! Składniki na 4 porcje: Groszek konserwowy - 300g Ogórek kiszony - 6szt Cebula (u mnie czerwona) - 1szt nieduża razem ze szczypiorem Olej lub oliwa - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier - 1/4 łyżeczki Pieprz do smaku Groszek odcedzamy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Jeśli macie bardzo ostrą cebulę, można ją sparzyć. Szczypior z cebuli siekamy. Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy olej, sok z cytryny, cukier i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby się schłodziła.

Muffinki z masłem orzechowym i czekoladą

Muffinki z masłem orzechowym i czekoladą

 Pyszne, orzechowe muffinki z kawałkami czekolady. Nie są zbyt słodkie, pasują idealnie do kawy.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 340g
  • Cukier - 100g
  • Masło ciepłe - 100g
  • Masło orzechowe - 100g + trochę do dekoracji
  • Jajka - 4szt
  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kropelki czekoladowe do zapiekania - 100g


Miksujemy składniki mokre - masło, masło orzechowe, śmietanę i jajka. Osobno mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Suche składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy łyżką, aż do połączenia. Na końcu dodajemy łezki czekoladowe i mieszamy.

Blachę muffinkową wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy porcję ciasta, mniej więcej do 2/3 wysokości. Na górze układamy odrobinę masła orzechowego.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, do zarumienienia. 

Muffinki są pyszne i na ciepło i po ostudzeniu.


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty